Efter lång kamp – klart för idrottshall med extra allt på Hackel

Det har varit en lång kamp, som böljat fram och tillbaka i det kommunala maskineriet. Majoriteterna har svängt genom årens lopp, koalitionerna har varit många, liksom åsikterna, för eller emot. Men här kommer det, peppar peppar: Det blir en idrottshall på Hackel i Rimforsa med extra allt. Med läktare, stora utrymmen, god ventilation och åtta omklädningsrum.

Här kommer glädjebeskedet för invånarna i Rimforsa – det blir en idrottshall på Hackel i Rimforsa med extra allt.

Här kommer glädjebeskedet för invånarna i Rimforsa – det blir en idrottshall på Hackel i Rimforsa med extra allt.

Foto:

Kinda2017-05-10 05:10

Frågan om idrottshall i Rimforsa känns väldigt luggsliten redan innan första spiken ens är slagen, Anledningen är naturligtvis att den behandlats i en osedvanligt utdragen politisk långbänk. Fram och tillbaka, massor av tyckande, felaktiga prioriteringar, olika placeringar, liksom diskussioner om storlek och kostnader.

När vi så i höstas äntligen kunde konstatera att allt var klart för igångsättning, överklagades ärendet till Förvaltningsrättens, på grund av oklarheter i upphandlingsprocessen. Det fanns skrivningar om optioner utöver de faktiska byggnationerna, om tillägg som olika entreprenörer behandlade olika i sina anbud.

-Och så här med facit i hand kan vi kanske konstatera att det är så här vi skulle ha gjort med en gång, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Måhagen (S).

Blivit arena

Den idrottshall som nu klubbats av kommunstyrelsen i Kinda är långt ifrån luggsliten. Det blir en tiptop anläggning som inte bara ska kunna användas till diverse idrottsarrangemang, utan även till kulturella ändamål, eller som samlingslokal för till exempel näringslivet på orten. Och den har växt från hall till arena.

Ärendet har tagits upp så många gånger på kommunstyrelsen att det näst intill blivit en fast punkt på föredragningslistan.

Men när KS-ledamöterna samlades för sitt ordinarie majsammanträde, kändes det ändå som något av "nu eller aldrig".

Olika förslag

Majoriteten i kommunen, alltså socialdemokraterna och moderaterna drev igenom ett alternativ som är komplett redan från början och detta med liberalerna och Lars Karlsson, som hela tiden haft den åsikten.

-Vår ståndpunkt är att den nya arenan i Rimforsa ska bli en modern samlingsplats. Det är Rimforsaborna och övriga kommuninvånare värda, säger Lars Karlsson i en egen kommentar.

Alliansen i frågan, med S, M och L, räckte gott och väl för att driva igenom den åsikten. I övrigt fanns också alternativ kvar med idrottshall med enbart fyra omklädningsrum, liksom lösningar med byggnation av endast omklädningsrum, men ingen hall. Det sistnämnda för att lösa det akuta problemet för fotbollen och Rimforsa IF.

Återanvändning

När det nu ändå blev beslut om att gå vidare till anbudsupphandlingen med extra allt på önskelistan, så hamnar ärendet i en något prekär situation. I och med att Jens-Åke Bygg vann den förra upphandlingen, som sedan överklagades av Byggfirma Wilzéns, så finns kalkyler och uträkningar för allmän beskådan, för den som önskar.

-Ja, det är ju inte normalt det sättet vi jobbar på, men nu blev det så här på grund av överklagandet.

Björn Hoflund (M), medger att det blir en något bakvänd upphandling när det nu är dags igen. Många av siffrorna och konstruktionerna kan återanvändas och endast kompletteras och det öppnar även möjligheten för ytterligare intressenter att lämna in anbud, förutom de två företag som anmälde intresse förra omgången.

Ny kula

Det kan konstateras att Förvaltningsdomstolen gav klagande Wilzéns rätt i sak, men att inte heller Jens-Åke bygg har gjort några fel. Skillnaden var att de båda anbuden behandlat optionerna på fyra plus fyra omklädningsrum på olika sätt.

När nu Rimforsa får en rejäl idrottshall så blir den en tillgång inte bara för orten utan hela kommunen. Det råder brist på inomhusanläggningar för idrott, liksom brist på tider.

I förra omgången hamnade kostnaderna på 30 miljoner kronor för en hall och ytterligare 1,6 miljoner för de då aktuella fyra omklädningsrummen. När det blir en ny upphandling, så slängs alla dessa siffror och tal i papperskorgen nu börjar vi om från ny kula.

-Vi kan inte uttala oss om det, säger Hans Måhagen, men förhoppningsvis blir merkostnaden för de åtta omklädningsrummen mindre eftersom de nu ska byggas redan från början.

-Men tanke på livslängden på en hall av det här slaget, så blir merkostnaden högst marginell, tror Lars Karlsson.

Nya bostäder

Han vill också att den nya hallen ska börja benämnas som en arena, Karlsson.

-Det innebär större möjligheter och större bredd i användningsområdet. Vi tror att arenan kan bli en samlingspunkt för andra arrangemang också, till exempel konserter och mässor. Det blir en samlingspunkt inte bara för kommunen, utan för ett större geografiskt område.

Såväl Hans Måhagen som Björn Hoflund vill gärna se alla nyligen beslutade satsningar i just Rimforsa i ett större sammanhang. Det mellankommunala samarbetet med flera kranskommuner och Linköping hoppas de ska resultera i ökad inflyttning till Kinda kommun och främst Rimforsa.

-I det sammanhanget är byggandet av en rejäl idrottshall en väldigt positiv sak, avslutar de.

Det finns inga tidsplaner för det fortsatta arbetet, men under förutsättningar att det inte stöter på patrull i någon ny instans, så ska det snart vara ute för förnyad anbudsinhämtning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om