Nytt besked – skolor i Horn flyttar inte

Det blir ingen nedlÀggning av vare sig skolan eller förskolan i Horn. Det Àr den politiska majoriteten i Kinda kommun överens om.

Lena KÀcker Johansson (KD), Christer Segerstéen (M) och Conny Forsberg (S) Àr glada att mellanstadiet förblir i Horn och att förskolan inte flyttar.

Lena KÀcker Johansson (KD), Christer Segerstéen (M) och Conny Forsberg (S) Àr glada att mellanstadiet förblir i Horn och att förskolan inte flyttar.

Foto: Sofia Wiman

Kinda2023-10-12 12:07

– Horn ska vĂ€xa och vara ett stĂ€lle dĂ€r de som bor vill bo kvar och dit nya mĂ€nniskor vill flytta, sĂ€ger Christer SegerstĂ©en och fortsĂ€tter:

– DĂ„ mĂ„ste det finnas skola och förskola.

NÀr den politiska majoriteten pÄ mÄndagen kallade till presskonferens var beskedet att förskolan inte ska flytta och mellanstadiet förblir i Horn. Alla ska kunna leva och frodas hÀr, sÀger majoritetens politiker.

undefined
Den politiska majoriteten företrÀdda av Lena KÀcker Johansson (KD), Christer Segerstéen (M) och Conny Forsberg (S) vill att Horn ska vÀxa.

År 2025 löper det tillfĂ€lliga bygglovet för Horns förskola ut, nĂ„got som tidningen tidigare rapporterat om. DĂ€rför fick Kinda kommuns bildnings- och samhĂ€llsbyggnadsförvaltningar i vĂ„ras uppdraget att utreda frĂ„gan om lokaler för bĂ„de skolan och förskolan pĂ„ orten.

DĂ„ lĂ„g flera alternativ pĂ„ bordet – antingen skulle förskolan förbli orörd (vilket skulle krĂ€va en ny detaljplan) eller sĂ„ skulle den flyttas in i skolans nuvarande lokaler. I ett av förslagen ingick Ă€ven att mellanstadiet skulle flytta till VĂ€rgĂ„rdsskolan i Kisa.

NĂ€r utredningen var klar hölls medborgardialog som engagerade hundratals. Upprörda kĂ€nslor och frĂ„gor fick ta plats. 

Inför medborgartrÀffen i augusti cirkulerade vad kommunfullmÀktige menade var ett "illvilligt rykte" om att skolan i Horn skulle lÀggas ner. Lena KÀcker Johansson (KD), Christer Segerstéen (M) och Conny Forsberg (S) upplevde dessa rykten som vÀldigt trÄkiga.

– Med det hĂ€r vill vi visa var vi stĂ„r, frĂ„gor om skolan berör ju alltid mĂ„nga mĂ€nniskor, sĂ€ger kommunfullmĂ€ktiges ordförande Lena KĂ€cker Johansson (KD). 

Det Ă€r ocksĂ„ ett seglivat rykte – trots meborgardialogen cirkulerar det fortfarande, menar de styrande politikerna.

– Det Ă€r lĂ€tt hĂ€nt att falska rykten sprids, sĂ€ger Conny Forsberg och fortsĂ€tter: 

– Man Ă€r ju mĂ„n om sin bygd. 

Lena KĂ€cker Johansson lĂ€gger till: 

– Det Ă€r en klassisk frĂ„ga – försvinner skolan sĂ„ försvinner vi. 

UtgĂ„ngspunkten Ă€r, enligt den politiska majoriteten, att det ska bli sĂ„ bra som möjligt för eleverna. Samtal med eleverna och deras vĂ„rdnadshavare i nuvarande Ă„rskurs fem Ă€r inplanerade. 

undefined
Lena KÀcker Johansson (KD), Christer Segerstéen (M) och Conny Forsberg (S) Àr glada att mellanstadiet förblir i Horn och att förskolan inte flyttar.

En detaljplan för förskolan i Horn ska vara klar senast i slutet av 2025. Klart Ă€r i alla fall att det förslag som nĂ€mnden gĂ„r vidare med inte handlar om att lĂ€gga ner vare sig mellanstadiet eller förskolan i Horn. 

– SamhĂ€llsnyttan gĂ„r före kostnaderna, sĂ€ger Conny Forsberg. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!