Vi kunde berätta om den nya skolsatsningen i Rimforsa redan i gårdagens tidning. De som varit med en tid, vet att berätta att det handlar om något av en lokal långbänk. Frågan har stötts och blötts åtminstone sedan sekelskiftet och många har suckat över den politiska saktfärdigheten.
-Vi känner väl så vi också, vi i ansvarig nämnd, berättar vice ordföranden Ulf Johansson (S), och därför känns det extra bra att äntligen komma till beslut.
När Björn Hoflund och förvaltningschef Eva Holm redovisade beslutet efter nämndens senaste sammanträde, så var det en sak som poängterades extra mycket, som avgörande för beslutet.
-Det är tidsaspekten helt klart, säger Hoflund.
Tre alternativ
Det har genom årens lopp varit många olika förslag och åsikter, men nu på senare tid har vi egentligen bara haft tre olika alternativ att välja mellan; det har varit A) renovering av de befintliga skollokalerna för en beräknad kostnad av cirka 80 miljoner kronor, det har varit B), rivning och nybyggnation inom samma skolgårdstomt som idag, beräknat till cirka 124 miljoner kronor och slutligen C), nybyggnation inom ett helt nytt område, läs mark invid Åsundavallen eller en ren utlokalisering till Hackel-området.
Alternativ A avskrevs ganska snart men det hade klara brister, som exempelvis att trafiksituationen inte förbättrades. Den befintliga skolgården skulle behöva tas i anspråk till stor del, för att rymma behoven av lokaler.
Och alternativ C föll på grund av just tidsaspekten. Ingen detaljplan finns färdig och det tar lång tid att ordna en sådan.
-För att inte tala om det faktum att vi inte äger marken. Vi har inte ens påbörjat några sådana diskussioner. Men det kan jag ändå säga, att det vore bra om sådana diskussioner ändå påbörjades, trots detta beslut.
Nybyggnad
En utredning visar att Rimforsa har behov av förskoleplats för cirka 250 barn, och det täcker även behovet av "en viss" befolkningstillväxt, okänt hur stor. Övriga förskolor i Rimforsa tillhandahåller lokaler för cirka 100 barn.
-Det innebär att den nya skolan måste rymma cirka 150 förskolebarn, säger Eva Holm. Beräknad ombyggnadskostnad för att åstadkomma detta ligger på cirka 10 miljoner kronor.
Grundskolan måste utformas så att den rymmer cirka 380 elever, vilket också skapar plats för "en viss" inflyttning. Den nya skolan blir treparallellig för årskurserna F till 6. Den bör därmed omfatta cirka 4 500 kvm, enligt givna beräkningsgrunder.
Det beslut som nu tagits innebär att gula skolan kommer att utnyttjas som personalutrymmen, slöjdsalar och klassrum. Det blir cirka 1 000 kvm lokaler och den ombyggnaden är beräknad till cirka 14 miljoner kronor.
-Det föreligger utöver detta ett nybyggnadsbehov om cirka 3 500 kvm, säger Ulf Johansson. Nybyggnadsdelen är av skolförvaltningen kostnadsberäknad till omkring 98 miljoner kronor och ombyggnadskostnaderna 14 miljoner. Om vi även lägger till inventariebehovet så hamnar vi i kostnadsberäkningen på omkring 124 miljoner totalt.
Denna investering skulle innebära årliga finansiella driftkostnader på cirka 6,4 miljoner kronor, varav driftkostnaderna för själva lokalerna skulle vara oförändrade trots att de blir större. De är nämligen bättre isolerade och mer energieffektiva.
Samordningsvinster
Rimforsaborna har således att se fram emot en helt ny skola som ska stå färdig år 2020. Men ändå inte, eftersom den till viss del sker med hjälp av befintliga skollokaler.
-De röda byggnaderna, fritidshemmet, förskolan och matsalen, rivs medan andra får således stå kvar. Vi öppnar även upp så att trafiksituationen förbättras, liksom leveranserna av mat. Entrén kommer att nås nedifrån istället, säger Björn Hoflund.
Nybyggnationen kommer att göras i två våningar och därmed ska det inte bli något intrång på Åsundavallen, eller befintlig skolgård.
-Allt stämmer enligt befintlig deltaljplan, så det ska kunna gå att komam igång mycket snabbt.
-Sedan finns det samordningsvinster, fyller Eva Holm i, genom att skolan och förskolan blir i närheten av varandra. Den befintliga skolan, den gula, kan användas till specialrum. Det är en bra byggnad om vi bara får fixa till tillgängligheten också, så den uppfyller dagens krav.
Rimforsas tur
Och nu ska det gå undan i svängarna. I viss mån kommer det att innebära utmaningar i form av att skolundervisning ska ske parallellt med nybyggnationen. Lokaler utanför skolan får användas och andra lösningar blir aktuella.
-Jag är inte orolig. Personalkollegiet och ledningen är involverade i det hela och förspråkade också detta alternativ. Så det ska gå bra. Det är alltid enklare att klara tillfälliga lösningar, när man vet att de just är tillfälliga.
De kommer även att vara involverade framledes inför och under byggtiden.
Trots att det är en långbänk som nu verkar ha kommit till avslut, så betonar alla att det är enigt beslut. Det ska dock vandra vidare i den politiska ordningen och beslutas i kommunfullmäktige.
Parallellt kommer det även att ske en helt ny upphandling av den överklagade Hackelhallen. Alla understryker det positiva i satsningarna som nu sker i Rimforsa.
-Det här ska ses som ett monument för tron på tillväxt i kommunen, och särskilt för Rimforsa, säger Björn Hoflund. Både hallen och skolan.
-Jag är ändå rätt ny här, varit med cirka ett år, berättar Eva Holm, men det är första gången det applåderats "på nämnden". Det var väl ändå en sorts yttring.
-Klart att det är jättekul, säger Ulf Johansson. Och nu är det verkligen Rimforsas tur. Vi har redan det finaste dagiset i Sverige, och nu blir det även en jättebra skola.