Det var tidigare i veckan som vi berättade om länsstyrelsen Östergötlands kartläggning av narkotikaspår i avloppsvatten i länets tretton kommuner.
Cannabis är den vanligast förekommande narkotikasubstansen i hela regionen. Så även i Kinda där mätningar har gjorts i Kisa, Rimforsa och Horn.
Här sticker Kisa ut rejält i länsstyrelsens rapport.
Kinda lokala brottsförebyggande råd (KinBrå) består av tjänstemän och förtroendevalda från samtliga nämnder och polisen.
Rådet ställer sig nu positivt till förslaget att kommunstyrelsen ger bildnings- respektive vård och omsorgsnämnden i uppdrag att inrätta en tjänst på heltid som förebyggande samordnare inom ANDTS (alkohol, narkotika, droger, tobak och spel om pengar) samt folkhälsa.
Förslaget kommer från representanterna inom bildning, vård och omsorg.
Av skrivningen framgår att Kinda inte uppfyller sitt uppdrag enligt den nationella och regionala ANDTS-strategin. Skrivelsen noterar också att kommunens arbete inom ANDTS eftersatt i jämförelse med andra kommuner i länet.
Bristerna kan sannolikt förklara kommunens ökade kostnader för insatser och placeringar den senaste tiden.
Kommunchef Rosie-Marie Fors har fått i uppdrag att utreda organisation och finansiering av tjänsten innan ett beslut om att inrätta den kan tas.
Preliminärt handlar det om en tjänst i tre delar, 50 procent för arbete kring ANDTS, 25 procent för insatser i folkhälsa för barn och ungdomar samt 25 procent kring övergripande folkhälsa.
Kommunalrådet Hans Måhagen (S) satt ordförande vid KinBrå-mötet.
– Vi har under lång tid diskuterat behovet av ökade insatser, inte minst efter önskemål från Tobias (Siverholm, fritidsledare vid Värgårdsskolan) och Märit (Björk, fritidsgårdschef).
Måhagen är positiv till förslaget att inrätta tjänsten som preventiv samordnare.
– Det är en markering, sedan får vi se hur vi kan lösa det. Men att det finns behov av mer resurser är ingen tvekan med tanke på avloppsmätningarna. Möjligen kan vi lösa det inom befintliga resurser i bildnings- och omsorgsförvaltningen.
När kan ärendet hamna på kommunstyrelsens bord?
– Tidigast i januari.