2019 tillträdde Ida Björkman som chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Kinda kommun. Hon gjorde det i en turbulent tid då besparingsåtgärder satts in för att få bukt med de ilsket röda siffrorna verksamheten drogs med.
– Jag kom mitt i en process med ganska tuffa beslut för att få ekonomin i balans efter ett antal år med stora underskott, säger Ida Björkman, som var med och initierade en kartläggning av kostnader, kvalitet och medborgarnas behov av stöd.
Ett ekonomiskt slukhål som tidigt uppdagades var inom individ- och familjeomsorgen, IFO. Utredningen visade att Kinda kommun köpte tjänster för dyra pengar från utomstående aktörer.
– Kartläggningen ledde fram till att vi i dag har omorganiserat vårt stöd- och familjeteam för att i större utsträckning kunna lösa komplexa behov utan att anlita externa utförare. Behov av placeringar även utanför kommunen finns dock fortfarande kvar, säger Björkman.
Förra året fortsatte kartläggningen, då med fokus på äldreomsorgen.
– Vi såg att Kinda redan har en kostnadseffektiv äldreomsorg som inte är dyr jämfört med andra kommuner. Däremot står vi, liksom kommuner i hela Sverige, inför stora utmaningar med en åldrande befolkning. Det gör att behovet av äldreomsorg kommer att öka, säger Ida Björkman.
En projektgrupp ser nu över hur man ska kunna lösa behovet av fler antal platser i särskilt boende.
En annan prioriterad fråga är en kommande kompetensförsörjningsplan med syfte att få kompetent personal att söka sig till äldrevården framöver.
Hur är det ekonomiska läget nu?
– Vi räknar med en budget i balans vid utgången av 2021, säger Ida Björkman.
Vad görs för att den positiva trenden ska fortsätta?
– Att försöka dämpa volymökningen av försörjningsstöd är ett område. En av våra åtgärdsplaner går ut på att öka medborgarnas möjlighet till egen försörjning.
– Det är också mycket annat som spelar in – som ändrade budgetramar och statligt stöd inom olika områden. Äldreomsorgslyftet som syftar till att stärka kompetensen inom kommunal äldrevård är ett exempel, säger Ida Björkman.
Det pratas nu i pandemi-tider om att statliga stöd "dopar" kommunernas resultat. Hur mycket spelar det in för er positiva trend?
– Det är en kombination av statliga stöd och idogt, kostnadseffektivt arbete från vår sida. Här är det värt att lyfta det arbete som görs och gjorts av chefer och medarbetare i organisationen.