Eldfängd debatt om nya brandstationen i Kisa

Det blev en stundtals mycket frän debatt i kommunfullmäktige, när den nya detaljplanen för brandstationen föll under klubban. -Skönt att äntligen kunna stänga dörren för en centerpartistisk långbänk, sa kommunalrådet Hans Måhagen (S). -För dumt för att ens kommentera, muttrade tidigare kommunalrådet, centerledaren Anders Ljung (C).

Hans Måhagen (S)

Hans Måhagen (S)

Foto:

Kinda2017-03-01 10:10

Hans Måhagen inledde diskussion genom att välkomna detta första avgörande steg mot en ny räddningsstation i Kisa.

-Och samtidigt kan fullmäktige stänga dörren för en centerpartistisk långbänk. Detta är nämligen ett ärende som diskuterats i många år utan att politiken kunnat fatta några beslut. Nu äntligen är vi framme vid möjligheten att ta ett positivt beslut och därmed få en byggstart under 2018.

Hans Måhagens utspel kunde inte lämnas obesvarat av centerledaren Anders Ljung, som satt vid makten när frågan om ny brandstation först började diskuteras.

- Det retar mig att detta skulle vara en "centerpartistisk långbänk". Det är nämligen så att om två personer i den nu sittande majoriteten hade tyckt som centerpartiet vid ett speciellt tillfälle, så hade vi fattat beslut om saken redan 2008. För övrigt yrkar jag bifall till detaljplaneförslaget.

Hans Måhagen igen:

-Anders Ljung, det är ändå så att under tio år hade centern det yttersta ansvaret för den här kommunen, och nån gång borde ni väl ha kunnat komma överens med era allianskamrater.

-Det är för dumt för att ens kommentera, muttrade Anders Ljung irriterat från sin sittplats och avstod från att gå i svaromål, men lade ändå till högt och tydligt; "du vet mycket väl hur det fungerar, Måhagen".

Överklagande

Ordföranden Lena Käcker Johansson (KD) såg sig tvungen att avbryta ordväxlingen som inte följde gängse regler för replikerande i fullmäktigeförsamlingen.

Istället var det oppositionsledaren Lars Karlsson som yrkade bifall på sitt speciella vis:

-Genom att citera Gert Fylking; "Äntligen ja, äntligen är vi igång och det ska verkligen bli skönt.

Hans Måhagen ville ändå slänga in en brasklapp:

-Jag hoppas på en byggstart under 2018. Men jag är medveten om att det mycket väl kan komma ett överklagande, mot bakgrund att vi har grannar som klagar. Vi har tagit höjd för detta och räknar med att processen som följer av överklagandet ändå inte ska kunna hindra en byggstart under just 2018.

Nils-Gunnar Wenhov (LpO), landsbygdspartiet oberoende:

- Jag undrar var frågan om den nya infarten till Sofidel hamnat. Det är ju inte bara angeläget för bruket utan även för andra industrier på området och för boende. Var står kommunen i detta angelägna ärende?

Förbifarten

Björn Hoflund (M), ekonomisk talesperson för den styrande alliansen:

-När det gäller infarten så har tanken hela tiden varit att koppla samman den med en eventuell ny förbifart för RV 23/34. Det finns idéer och planer för utfart direkt från Sofidel och ut mot Österbymovägen.

-Kinda kommun har även haft diskussioner med företaget om att få till stånd en samfinansiering av den nya vägen. Det är dessutom klarlagt att det kommer att bli betydligt dyrare än de ursprungliga planerna, samtidigt som det angeläget.

-Vi har på gång nya beslut i frågan om förbifart Kisa, tillsammans med Regionen och Trafikverket. Det är viktigt att vi beaktar helheten vid de arbetena. Det är en stor sak och jag ser gärna att hela paketet blir verklighet 2025 eller kanske 2027.

-Säj 35, hördes det ute i bänkarna.

Klart är ändå att det inte fanns något politiskt motstånd mot detaljplaneförslaget som det låg och därmed kan arbetet med planering av en Räddningsstation börja ta mer konkreta byggnadstekniska vinklingar.

Anders Ljung (C)
Anders Ljung (C)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!