Eldningsförbudet upphävt i länet

Länstyrelsen har beslutat att upphäva eldningsförbudet i Östergötlands län. Förbudet upphör att gälla med omedelbar verkan.

Från och med i dag är eldningsförbudet upphävt

Från och med i dag är eldningsförbudet upphävt

Foto: Lars-Göran Bexell

KINDA2019-05-02 19:00

– Även om eldningsförbudet nu är upphävt måste man i alla fall iakttaga stor försiktighet , säger Thomas Blixt, räddningschef i Kinda.

Det var den 24 april som länsstyrelsen i Östergötland, efter flera veckors torrt och varm väder, beslutade om eldningsförbud i hela länet, vilket även inkluderade valborgsmässoeldarna och fyrverkerierna i tisdags.

Att eldningsförbudet nu upphävs beror på att Östergötlands län de senaste dagarna har fått svalare temperaturer, regn och att brandrisken gått ner. Bedömningen att häva eldningsförbudet är gjord utifrån SMHI:s prognosunderlag och i samråd med räddningstjänster och krisaktörer.

Det kan dock fortfarande vara torrt i marker på vissa håll i länet och fortfarande ska eldning genomföras på ett uppenbart säkert sätt och under stor försiktighet.

– Några dagar med sol, uppehåll och blåst gör att det återigen blir torrt i skog och mark, så var försiktiga är min uppmaning för faktum kvartstår, all eldning sker på eget ansvar, säger Thomas Blixt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om