Elever i Horn gjorde ett intressant besök till 1950-talet

Olofsboda Hembygdsförening har en årlig tradition där eleverna från årskurs två i Horns skola får komma och uppleva en dag från 1950-talet.

Skolbänkarna och skolböckerna intresserade eleverna.

Skolbänkarna och skolböckerna intresserade eleverna.

Foto:

Kinda2017-05-15 13:00

Föreningen sköter om hembygdsgården i Olofsboda där de efter mycket arbete nu kan ta emot besökare och skolklasser sedan några år tillbaka.

Under tisdagen besökte 15 elever från årskurs två i Horns skola hembygdsgården. Först besöktes det agrala museet med tusentals redskap.

Föreningens representanter Clifford Gustafsson och Klas Asklöf svarade på alla intresserade frågor om allt från gamla tröskor till kardor från eleverna.

Bostadshuset på gården är på nedervåningen inrett som ett 1950 tals hem. 
Många av inventarierna hade eleverna aldrig tidigare sett tidigare. Särskilt imponerande var den stora äggkoppssamlingen som tillhört Thorborg Rosander.

På övervåningen finns donerade schabloner och skyltmaterial som tillhört det före detta Horns Måleri.
I ett av rummen har det inretts en skrädderiverkstad med inventarier från bland annat Karl Nilssons skrädderi i Kimstad samt från firman GeBes manufaktur.

I ett annat rum på samma våning finner man ett skolmuseum som kanske väckte barnens största intresse. Här fann de gamla skolbänkar och skolböcker med mera, så som det kunde se ut i en skola under 1950 talet.

Dagens ciceroner i bostadshuset var Gun-Britt Monell samt Göran Styrenius

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om