Emigrantmuseumet digitaliseras

En digital verkstad bestående av fem kvinnor med höga ambitioner samlas varje onsdag inne på Café Columbia. Här arbetar man med att digitalisera och därmed utveckla Café Columbias emigrantmuseum.

Innanför Columbias röda väggar döljer sig mängder av historier.  Foto: Jonas Saint Cyr

Innanför Columbias röda väggar döljer sig mängder av historier. Foto: Jonas Saint Cyr

Foto:

Kinda2016-04-08 11:22


För länge sedan kom Dorotea Florén hem till Sverige från det stora landet i väst, Amerika.

Väskan var bland annat fylld med bryggkaffe och radion, två moderna uppfinningar som var vardagsmat i Amerika, men i Sverige fick det människor att lyfta på ögonbrynen.

Maria Lindgren, ägaren till Café Columbia vill nu fortsätta i Floréns anda.

- Precis som Florén uppdaterade Sverige och Columbia vill jag fortsätta, genom den moderna tekniken. Det finns så många verkligheter och livsöden innanför Columbias väggar som vi vill nå ut med. Historierna är intressanta och viktiga för att skapa förståelse för dagens invandring och utvandring som sker runt om i världen.

Idag finns det mängder med intressanta historier på Café Columbia. Många texter och föremål beskriver historier om bland annat arbetsutvandring och kärleksutvandring.

- Det finns massvis av material tillgängligt för emigrantmuseet, material som vi vill digitalisera. Dels för att vi vill skapa ett attraktivare museum som hänger med i tiden, men även för att vi vill få ut materialet till funktionshindrade människor, säger Lindgren.

- Vi vill föra ut meddelanden som torkat in i väggarna, säger Britt Stenman.

Den digitala verkstaden planerar att använda sig av så kallad Internet of Things teknik(IoT). Vilket innebär att besökaren använder sig av sin mobil för att läsa av taggar som sedan visar informationen på skärmen.

- Vi vill använda oss av rörlig media för att skapa en "jaha" upplevelse. Med hjälp av ljud och bild kan vi skapa ett mer levande museum och få ut mycket mer av materialet som finns tillgängligt.På övervåningen innanför Café Columbias väggar finns föremål och texter som beskriver emigrationen till Amerika som tog fart för cirka 180 år sedan. Historier, livsöden och verkligheter döljer sig bakom den röda fasaden.

- Tanken är att när en besökare går till ett föremål så ska han/hon kunna använda sig av sin mobil för att få ljud och möjligtvis bilder som berättar om föremålets historia, säger Lindgren.

På nedervåningen har Caféet sin huvudverksamhet, vilken kommer att bestå.

Men man planerar även att införa Iot tekniken på nedervåningen vid några av de sedvanliga fikaborden.

- Med hjälp av tekniken får vi möjlighet att tillgängliggöra en del av materialet på nedervåningen. Under en duk kommer det att finnas IoT teknik som berättar emigranthistorier som kan skapa intressanta samtalsämnen över en kopp kaffe, berättar Lindgren.

Läs mer i fredagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om