En 90-årig familjeepok avslutad

Göran Djurstedt är uppvuxen med handelsträdgården som hans pappa drev sedan 1927. 1962 Tog Göran Djurstedt själv över verksamheten. 2016 skördades de sista tomaterna och gurkorna i växthusen som nu rivs ner.

Kisa Handelsträdgård, snart ett minne blott. snart byggs ett nytt LSS boende på marken. Foto: Morgan Karlsson

Kisa Handelsträdgård, snart ett minne blott. snart byggs ett nytt LSS boende på marken. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2017-09-23 12:40

År 1927 då Göran Djurstedts far tog över de tidigare mindre odlingarna på Värgården i Kisa satsades det mer på denna verksamhet och de tidigare odlingarna utökades. Detta var en dominerande verksamhet för bygden och kunderna strömmade till från många omgärdade socknar.

1948 byggdes det för en mer modern odling, och när Djurstedt tog över efter sin pappa 1962 så var planen att utöka odlingarna ännu mera då det fanns gott om odlingsmark på Värgården. Ett år senare började kommunen visa sitt intresse för området och köpte mark för att bygga upp bostäder där.

Detta stoppade Djurstedts planer på en expansion, trots flera överklaganden. Han fick istället anpassa sig efter de tidigare förhållanden och nöja sig med att driva det vidare i en gammal hantverksstil.

– Som mest var vi sex anställda, och under vissa perioder ännu fler vid de sex växthusen, berättade Göran Djurstedt som utbildats inom yrket i Stockholm.

– Marken där jag tidigare haft verksamheten på, styckades av under 2016, och Kinda kommun som länge uppvaktat mig angående denna tomtmark blev nu ägare.

– Det var vemodigt i början, fast nu har jag bearbetat historien och kan se det som är på gång", fast visst känns det, avslutade Djurstedt.

Kommunen planerar nu att bygga ett nytt LSS-boende på tomten utmed Östgötagatan.

Det sista från en en 90 år lång familjeepok plockas snart ner.
Det sista från en en 90 år lång familjeepok plockas snart ner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om