En alert räddningstjänst i Kinda

Räddningstjänsten i Kinda övar varje måndag för att känna sig trygg och hemma på utrustningen och öva på var mans kunskaper. Under några veckor så har övningarna varit lite mer som i ett skarpt läge där alla moment poängbedöms och utreds sedan gemensamt.

Anton Fridh visar ett snabbt och rådigt ingripande då han tog av sig kläderna och med en livboj simmade ut.

Anton Fridh visar ett snabbt och rådigt ingripande då han tog av sig kläderna och med en livboj simmade ut.

Foto:

Kinda2017-09-06 11:35

Måndagar innebär övning för kommunens deltidsbrandmän. Denna måndagskväll var det tre olika scenario som hade arrangerats. 

Dessa poängbedömdes och fotograferades av Räddningsledarna, för att sedan utvärdera övningarna tillsammans med brandmännen.

Ett av ”larmen” som ”kom in” innebar att några barn hade blivit skrämda av en förvirrad man på Värgårdsudde i Kisa. Samtidigt hade det inkommit en lokal efterlysning av en man som led av demens.
När räddningsstyrkan når udden så träffar de en man som promenerat där med sin hund. Den promenerande mannen berättade att han sett några kläder ligga nere vid badplatsen.

Med detta utgångsläge så spanar några brandmän av vattenytan i hopp om att få syn på den efterlyste. De tycker sig skymta något en bit ut i sjön, varpå Anton Fridh visar sig rådig och snabbt tar av sig kläderna och simmar ut med en livboj.

Detta visade sig vara en del av timmerstock och resterande styrka som redan påbörjat en sökinsats av skogsområdet får snart syn på mannen som ligger nedkyld och mår allt sämre.

Det är en målmedveten och säker grupp som bedöms denna måndag. De gör precis allt som om det varit en verklighet. Små faktorer som om sänka volymen på radioapparaterna så att inte den förvirrade mannen ska höra samtalen visar på en seriös noggrannhet.

– Detta är A och O för att få en säker och kunnig räddningsstyrka, informerade ledarna Morgan Wass och Ulf Jonsson. Vi har satt ihop dessa övningar med tanke på att dessa scenarier kan vara en del av våra vardagsolyckor.

– För att vara en deltidskår så ligger vi långt fram gällande kunskap och erfarenhet, och vi vill ge en stor eloge till alla som visar så stort engagemang för dessa övningar, berättade Wass och Jonsson.

Snart fann räddningsstyrkan den förvirrade mannen som var nedkyld, och ett bra arbete inleddes.
Snart fann räddningsstyrkan den förvirrade mannen som var nedkyld, och ett bra arbete inleddes.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om