En av de viktigaste framtidsfrågorna: "Äldre vill bo i centrum"

Olika intressen och olika åsikter gör naturligtvis att alla har olika referensramar. Men frågan är ändå, om inte de flesta är någorlunda överens om att just det framtida planarbetet för Kinda kommun, med tillhörande byggande av bostäder, butiks-, service- och industrilokaler placerar sig riktigt högt upp i någon sorts topplista.
-Vi vill dessutom se en förtätad centrumbebyggelse, säger Anders Lind (V).

Lars Karlsson (L), Pierre Ländel (LpO) och Anders Lind (V), har många åsikter beträffande framtida bostadsförsörjningsprogram i Kinda. Foto Lars-Göran Bexell

Lars Karlsson (L), Pierre Ländel (LpO) och Anders Lind (V), har många åsikter beträffande framtida bostadsförsörjningsprogram i Kinda. Foto Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-03-15 10:42

Kommunpolitikerna i Kinda från såväl majoriteten som oppositionen, medger att det är olyckligt att kommunen hamnat i den situationen att det råder brist på såväl tomtmarker att bygga nya bostäder på, som färdiga detaljplaner som beskriver vilka möjligheter intressenter har att bygga.

Frågan har blivit än mer akut på senare tid när trenden med en minskande befolkning i Kinda stabiliserats och vänt åt andra hållet. Till stor del kan ett ökande befolkningsunderlag naturligtvis förklaras mycket enkelt, genom det ökande mottagandet av nyanlända men även när det gäller flyttningsnetton och födelsenetton ser det mycket bra ut.

Diskussioner

Allt fler upptäcker Kindas fina läge när det gäller bostads- och arbetspendling till Linköping. En enormt snabbt växande befolkning i Linköping gör givetvis sitt till, liksom det faktum att det råder en bostadsbrist även i storstadsregionen.

-Ja, därför känns det bra att arbetet med ett nytt Bostadsförsörjningsprogram nu inletts även formellt. Vi har tagit del av ett första förslag som nu är ute i partigrupperna för diskussioner, förklarar kommunalrådet Hans Måhagen (S), innan det kommer tillbaka till kommunstyrelsen och sedan skickas ut på en, ska vi säga, riktig remissrunda.

I det läget ska även länsstyrelsen, regionala organ och grannkommuner få tillfälle att yttra sig över planerna.

Hans Måhagen betonar att det handlar om ett förslag från utvecklingsavdelningen, signerat landsbygdsutvecklare Ture Göransson och med utvecklingschef Mattias Nilsson som ansvarig. Göransson har sedan förslaget presenterades i december i fjol, hunnit med att gå i pension, men har ändå givit klartecken att vara behjälplig med färdigställandet av planen, om så skulle krävas.

Förtätning

Från oppositionens sida tycker man att det första utkast till plan, som visats, saknar ett strategiskt tänkande.

-De flesta av i bilderna i förslaget är tio år gamla, menar Anders Lind (V). Vi vet att andelen äldre över 85 år kommer att öka med 36 procent fram till år 2025. Dessa människor är 40-talister och det krävs massor av särskilda boenden, det krävs förtätade centrumbebyggelser.

-Hur ska vi hitta smarta lösningar på detta problem, kravet är ju att det ska vara bostäder nära servicebutiker, kollektivtrafik, med mera.

Den här förtätningen av centrumkärnorna, som Lind talar om, är inte enbart nödvändiga i större städer.

-Nej, de är lika viktiga på mindre orter som exempelvis Rimforsa och Kisa.

Pierre Ländell (LpO) har en delvis annan åsikt i frågan.

-Det är jättebra att Rimforsa växer och det betyder mycket för Kinda kommun att det finns en bra bostadspolitik för Rimforsa. Men i uppdraget för Bostadsförsörjningsprogrammet står det uttryckligen att hela Kinda ska utvecklas.

-I detta läge för jag fram Kisa, Horn, Hycklinge och Björkfors. Det kommer vi försöka få med i vårt remisssvar.

Hinna före

Anders Lind tog sig själv som exempel.

-Jag är född 49 och snart kanske jag måste börja tänka på att flytta in till något centrum, så är det bara. Och nya unga måste flytta in de hus som många äldre lämnar.

Oppositionen säger att det allmännyttiga bostadsbolaget Kindahus måste inkluderas i hela Bostadsförsörjningsplanen. De menar att Kindahus helt enkelt måste få möjligheter att producera fler lägenheter.

-Alternativet är att andra kommuner runt Linköping bygger före oss. Och det är inte bra, i tider när varje invånare är viktig för den kommunala ekonomin.

Lars Karlsson (L):

-Vi har ju tänkt att kommunen köper över de fastigheter de använder sig av idag, allt för att Kindahus ska få pengar att bygga fler lägenheter. Och då skulle vi även kunna ta upp frågan om bolagilisering av stiftelsen.

Viktigaste frågan

Han menar att det är häpnadsväckande att Kinda kommun å ena sidan talar om vikten av att samarbete med Linköping när det gäller bostäder, men å andra sidan "inte gör något alls".

Lars Karlsson säger sig ha mött en förståelse från Kindahus ledning, när partiets motion om en uppdelning, så alla lokaler ska ägas av kommunen och alla bostäder, ska ägas av bostadsbolaget.

Anders Lind kan tänka sig att gå så långt att utvidga frågan vid alla kommunala byggnationer. Som att privata entreprenörer som vill bygga kommunala byggnader, även måste bygga bostäder som en del av uppgörelsen.

-Jag vill i alla fall att frågorna ska diskuteras och läggas till som en möjlig strategi i planen. Något måste göras, detta är den enskilt viktigaste frågan av alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om