En buffé med yrken på Värgårdsskolan

En halv dag fylld av workshops, föreläsning av arbetsförmedlingen, skall hjälpa eleverna på traven inför framtidens yrkesval. "Detta är en satsning som vi är stolta över"

Katarina Saint Cyr och Eva-Maria Monell är positiva till yrkesbuffén på skolan.

Katarina Saint Cyr och Eva-Maria Monell är positiva till yrkesbuffén på skolan.

Foto:

Kinda2017-10-01 09:00

Eleverna i årskurs åtta och nio på Värgårdsskolan i Kisa fick en bra inblick i många yrken under yrkesbuffén på skolan.

20 yrkesgrupper

Detta är femte året vi gör denna satsning. Vi ser detta som något värdefullt för våra elever och deras framtid. Vidare är det lika positivt att arbetslivet ser ett värde att komma hit, där de kanske möter sina framtida kollegor, berättade Eva-Maria Monell, studievägledare på skolan.

Vi har lyckats få ihop 20 olika yrkesgrupper till denna dag, som förfogar för var sitt klassrum, dit sedan eleverna går, efter att de fått välja vilka yrken de vill lyssna till.

Ambulans och Polis

Det som lockade mest under yrkesbuffén var försvarsmakten och polismyndigheten. Utöver denna dag så arrangerar skolan även månadens yrke, information om yrkeslivet samt prao för att hjälpa eleverna inför sina gymnasieval.

Marie Hjelte representerade arbetet som ambulanssjukvårdare, och svarade på elevernas frågor om utbildning och om hur en arbetsdag kan se ut. Poliserna Jessica Ljung och Erik Johansson som båda har tio år inom yrket berättade om deras arbetsval och utbildningar.

Lyckat projekt

De visade också upp sin utrustning som de hade på sig. Detta innebär en extra vikt på 15 kilo. Angående polisutbildningen såg de nu en trend med allt yngre sökande. Både Marie Hjelte och polisduon ansåg att de hade världens bästa jobb, även om arbetstiderna ställer till familjelivet lite.

Det är tacksamt att så många ställer upp att komma för att presentera sitt yrke, sedan har många mindre företag inom hantverksyrket svårt att komma loss för detta, då deras kalendrar oftast är välfyllda. Detta är ett lyckat projekt som jag är stolt över, avslutade Monell.

Marie Hjelte presenterade arbetet inom ambulansen, och fick svara på elevernas frågor. Foto: Morgan Karlsson
Marie Hjelte presenterade arbetet inom ambulansen, och fick svara på elevernas frågor. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om