En minnesdag för förintelsen

Den 27 januari har utsetts till en nationell minnesdag för förintelsens offer. Detta uppmärksammade man på Värgårdsskolan och på biblioteket i Kisa där man hade många olika arrangemang.

Elden fraktades av Värgårdsskolans Interactklubb till biblioteket. Foto: Louise Tollemark

Elden fraktades av Värgårdsskolans Interactklubb till biblioteket. Foto: Louise Tollemark

Foto:

Kinda2005-01-28 07:20

Den 27 januari 1945 befriades fångarna vid förintelselägret i Auswisch och man började att se slutet på andra världskriget. Därför har denna dag utsetts till en nationell minnesdag för förintelsens då man hedrar alla de som föll offer för andra världskriget.
Detta uppmärksammades på Värgårdsskolan i Kisa. Alla skolans elever samlades på skolgården den något kylslagna januarimorgonen för att minnas alla de som föll offer för nazisterna under andra världskriget.
- Vi får aldrig glömma bort det som har hänt och det för aldrig hända igen, sa elevrådets ordförande Emma Linderbäck när hon inledde samlingen med ett tal.
Sedan tog Katarina Svartz Saint Syr vid och höll också hon ett tal:
- Alla har vi drömt en mardröm någon gång. Tänk er att vakna ur en hemsk mardröm och inse att den är verklighet.
Sedan tändes en eld som fick brinna på skolgården under hela förmiddagen.
- Elden får symbolisera ljuset som ska mota bort de mörka krafterna, sa Erik Björklund när skolans eleverådsrepresentanter tände elden.

Annorlunda schema
Värgårdsskolans elever hade ett annorlunda schema under torsdagen. Man genomförde en temadag i förintelsens tecken med olika program för alla årskurserna.
Årskurs 7 fick lyssna till SO-läraren Henrik Johanssons föredrag om förintelsen och samtidigt se dokumentären "Varför förintelsen" som tar upp upprinnelsen till andra världskriget och berättar om det fram till dess slut 1945.
Eleverna sitter tysta i mörkret medan kalla siffror flimrar förbi dem på skärmen: 55 miljoner människor dog under andra världskriget. De flesta av dem var judar.
De fick också veta att rasism och folkmord är något som pågår än idag
- Varför ska vi minnas något som händer för 60 år sedan? Jo, fortfarande finns det rasister och nazister som verkar för dessa värderingar som fanns då. Dessutom pågick folkmord i länder som forna Jugoslavien och Rwanda än i våra dagar, sa Henrik Johansson.
Efter att ha sett och hört föreläsningen fick eleverna bland annat göra olika värderingsövningar och rollspel där man fick diskutera rasism och främlingsfientlighet. Bland annat genomfördes "heta stolen" där man genom att räcka upp handen eller byta platser fick ta ställning till moraliska och etiska påståenden.

Diskutera
Årskurs 8 fick se den mycket omtalande svenska filmen "Det nya landet" som handlar om svenska invandrare som försöker finna sig tillrätta i Sverige. Man diskuterade sedan filmen med hjälp av diskussionsfrågor.
Årskurs åtta fick dessutom sätta sig i datasalarna och leta fram information kring andra världskriget och förintelsen genom Levande historias informationswebb på Internet.
Årskurs nio begav sig till Folkets hus för att se Stephen Spielbergs film "Schindlers list" som är baserad på den sanna historien om Oskar Schindler som genom uppfinningsrikedom lyckades hjälpa flera judar att fly undan andra världskrigets fasor.
Efter filmen fick eleverna diskutera filmen gemensamt och även genomföra en enskild uppgift kring filmen.

Sopplunch
Men det var inte bara på Värgårdsskolan som man uppmärksammade förintelsens minnesdag. Mitt på dagen fraktade Värgårdsskolans interactklubb den eld som brunnit på skolgården till biblioteket i Kisa. Där serverade Svenska kyrkan sopplunch.
Många letade sig in i värmen och lyssnade till Värgårdsskolans kör som sjöng sånger som passade bra till dagens tema ackompanjerade av Andreas Pettersson och musiklärare Eva Lindberg. Tillsammans framförde de John Lennons "Imagine", samt "Vilken värld det ska bli" och "En sång för alla dom" som är skriven av Mauro Scocco.
Medan körens toner hördes ut ur lokalen brann elden utanför biblioteket och många som gick förbi stannade till för att värma sig vid elden och kanske även tog sig tid till att tänka på det budskap som dagen och elden försöker förmedla.

Musik
På kvällen var det ytterligare arrangemang vid biblioteket. Tjejbandet "Izzy" underhöll liksom Frida Schmidt. Erik Björklund och Katarina Svartz Saint Cyr var kvällens konfriencierer och talade emellan musikunderhållning och bidrog med en hel del tänkvärda visdomsord.
Eldens hölls fortfarande brinnande hela dagen och kvällen för fred och demokrati.

Elevrådets ordförande Emma Linderbäck höll ett kort tal. Foto: Louise Tollemark
Elevrådets ordförande Emma Linderbäck höll ett kort tal. Foto: Louise Tollemark
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om