En slinga som går runt hela Horn

Det kan bli fyra kilometer ren njutning och allt går som han tänkt sig, Göran Bohlin i Horn. Han har lämnat in ett medborgarförslag om att knyta ihop befintliga stigar och anläggningar runt om i Horn och på så sätt få till en otroligt vacker vandringsled från Hornåbergs camping, via ån, kraftverket, och så tillbaka genom samhällets utkanter.

Kinda2017-10-31 11:10

-Alla jag presenterat förslaget för är entusiastiska, säger Bohlin till vår tidning. Så jag hoppas verkligen på detta.

Det finns inget namn klart på stigen men låt oss för enkelhetens skull kalla den för Hornleden.

-Ja, det blir bra det, säger Göran Bohlin, som gärna berättar om idén som han själv kommit på sedan han fått flera kommentarer om att just en vandringsstig eller -led fattas i samhället.

Vackra vyer

Han har varit smart Göran Bohlin, när han skissat på Hornleden. Den skulle alltså starta vid parkeringen vid Hornåberg och sedan utefter åkanten förbi det aktiva torp, och tvättstugan som finns en bit bort utmed Stångån.

Ett berg sätter stopp för vandringen alldeles utmed vattenkanten, men det kan lösas. Leden är tänkt att gå så nära att Stångåns vatten kan ses i princip hela tiden.

Efter en bit ansluter den till ett naturskönt område som används bland annat av skolan, med grillplats, sittbänkar och vindskydd. Därefter skulle leden gå vidare utmed ån upp till brofästet, där det även finns en öppning i muren som kan användas.

-Här kommer sedan en sträcka där det redan finns en stig, som kan användas, vid det vi kallar prästgården. I detta läge ser man istället för Stångån Åsunden och man skulle gå utefter sjön bredvid befintliga och planerade tomter knappa två kilometer, innan man vänder tillbaka via Åsundavägen och genom samhället tillbaka till Hornåberg.

En spång

Han vet inte exakt hur lång Hornleden skulle bli, men ett överslag på den skiss som tagits fram, visar att det rör sig om en sträcka på cirka fyra kilometer, och det går givetvis att gå kortare rundor, för den som föredrar det.

-Jag betecknar stora delar av sträckning som en vandring på jungfruelig mark, orörd, svårframkomlig och spännande. Men vi vill gärna att det ska vara så bra ytbeläggning på den så det går att ta sig runt även med rullatorer.

PRO Södra Kinda har vidtalats om planerna och de är entusiastiska, liksom IOGT NTO genom Börje Carlsson.

-Den enda praktiska svårigheten är ett område där det är en riktigt hög lodrät bergvägg som stupar rakt ner i vattnet. Där erfordras en flytbrygga, eller ännu hellre en spång på konsoller som monteras i berget, säger Göran Bohlin.

Ett tillskott

-Aktuella markägare har kontaktats i syfte att få till ett förhandsbesked om huruvida intrånget tillåts. Alla har svarat ja, det är Kinda kommun, Svenska kyrkan, Tekniska kontoret Linköping samt Laila och Börje Carlsson.

Nu hoppas Göran Bohlin att kommunen ska anamma förslaget och ta fram en projektering.

Det bör inte vara behäftat med några större ekonomiska insatser att få ett ordentligt tillskott på upplevelselistan i den södra kommundelen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om