Just affärsidén bakom en begravningsbyrå kan synas vara ganska enkel. Och ganska genialisk.
Vi blir fler och fler i samhället och därmed bör antalet födda öka.
Liksom avlidna.
Men riktigt så är det ändå inte just för tillfället, en stigande medelålder innebär att färre avlider trots att vi blir fler invånare.
På sikt kommer detta förhållande mellan tillgång och efterfrågan, att jämnas ut på naturlig väg.
Kostnader
En uppfattning bland allmänheten är säkert att det ur ett lönsamhetsperspektiv är ganska tacksamt att bedriva begravningsverksamhet.
Anhöriga är i samband med en begravning inte i en situation där man orkar eller vill börja prisförhandla, pruta eller diskutera alternativa arrangemang.
Undersökningar visar att det trots detta är hård konkurrens inom branschen. Och många begravningsbyråer har fått se lönsamheten minska.
Det finns cirka 800 begravningsbyråer i landet. Sveriges begravningsbyråers förbund upplyser att kostnaden för en konventionell begravning uppgår till cirka 25 000 till 30 000 kronor.
Då är inte utgifterna för eventuell gravsten och bouppteckning inräknade.
Snedvridning
Kostnadsbilden för en begravning med kista, blommor och transporter och liknande varierar mycket.
Valfriheten är mycket stor och det finns all anledning för de som går i begravningstankar, att undersöka prisbilden.
Det är just denna konkurrenssituation som har snedvridits, menar Begravningsbyrån Fonus Öst, ekonomisk förening. Och denna snedvridning har skett av ”samhället”, genom Region Östergötland med alla östgötakommunerna bakom sig.
Det gör saken extra delikat.
Bakgrunden är följande; Regionen har tecknat ett upphandlingsavtal med ett företag avseende transporter av de avlidna.
Fonus menar att följdeffekten av detta har resulterat i att konkurrensen har hämmats. Inte direkt genom upphandlingen av transporterna, för den har skett i enlighet med gällande upphandlingsrutiner.
Men upphandlingen har fört med sig negativa följdeffekter.
Felaktig styrning
Fonus Öst har sedan avtalet trädde i kraft den 1 maj 2015 noterat en kraftig ordernedgång i sin begravningsverksamhet. Detta beror, enligt anmälan till Konkurrensverket, bland annat på att det medfört en direkt och indirekt styrning av marknaden.
I anmälan menar Fonus Öst att det företag som vann upphandlingen, tillåtits marknadsföra vissa begravningsbyråers verksamhet.
Och detta ska ha skett i samband med transporter av avlidna. Detta trots att det står klart och tydligt i upphandlat avtal att det inte får ske någon reklam eller sammanblandning mellan transporter och övrig begravningsverksamhet.
Fonus Öst förklarar att organisationen skrivit till Regionen med krav på ändring, men att det inte givit avsedd effekt.
Utelämnade företag
Som sjukvårdshuvudman har Regionen ett omhändertagandeansvar för den som avlider. Regionen ska bland annat se till att den avlidne transporteras från hemmet.
Anmälaren Fonus Öst ger exempel på att det i samband med sådana transporter har skett en sammanblandning och information om begravningsentreprenörer till anhöriga.
Utöver inledande information om var man ska ringa för att boka transport till landstingets taxa ska det även lämnats förslag på begravningsbyråer som kan kontaktas och kontaktuppgifter till dem.
Det strider således mot avtalet att sådan information ges. Dessutom är den listan inte komplett utan vissa begravningsbyråer har utelämnats. ”Detta kan uppfattas som en rekommendation avseende såväl transport som övriga begravningstjänster”.
Nu vill Fonus Öst att Konkurrensverket utreder om Regionens förfarande i sin roll som sjukvårdshuvudman är förenligt med gällande konkurrenslagstiftning. ”Regionens förfarande har haft en stor påverkan och snedvridit konkurrensen på marknaden för begravningsverksamhet inom länet.”
Stor omsättning
Det finns egentligen inget som styr vilken typ av ceremoni som bör omgärda en begravning.
Det behöver inte vara någon ceremoni alls.
Men den enklare typen av begravning på skalan, är mycket ovanlig. Begravningsbranschen ser istället en tendens att trenden går mot mer påkostade begravningar.
Det kan röra sig om mera exklusiva kistor och liknande, och dessutom mer individuellt anpassade arrangemang.
Fonus, som står bakom anmälan till Konkurrensverket står för en klar ledande marknadsandel i Sverige. Fonus drivs som en ekonomisk förening och ägs av ett stort antal medlemmar, bland annat LO, PRO och Folksam.
Inga privatpersoner, utan endast organisationer och föreningar, cirka 2 300 totalt. Vinsten återinvesteras i företaget.
Fonus arrangerar cirka 25 000 begravningar per år via 230 begravningskontor runt om i landet.
Den totala omsättningen ligger på cirka 840 miljoner kronor och koncernen har cirka 800 anställda i Sverige och Norge.