En vandring att minnas

Med utgångspunkt från Kisa vårdcentral deltog ett sextiotal vandrare på en tur genom ortens historia och arkitektur.

Onsdagens natur- och arkitekturvandring började vid vårdcentralen i Kisa. Foto: Erica Månsson

Onsdagens natur- och arkitekturvandring började vid vårdcentralen i Kisa. Foto: Erica Månsson

Foto:

Kinda2017-07-14 11:15

Halv sju i onsdagskväll hade det bildats en stor folksamling utanför vårdcentralen i Kisa då det var dags för natur- och arkitekturvandring. Vandringens guider var Kisaexperterna Jerker Carlsson, Emil Thuresson, Tommy Thuresson och Marie Hagsten. Talusaån med omnejd utgjorde sommarkvällens vandringsled.

Stor betydelse

De cirka sextiotalet vandrarna bjöds bland annat på en del av Stjärneboskolans hundraåriga historia, och dess verksamhets betydelse för ungdomarna i kommunen.
– Realskolans betydelse för Kindabygden var stor, den samlade ungdomarna och förenade dem för stunden men även i framtiden, berättade Jerker Carlsson.
Kisa lasarett stod även på kvällens agenda och för dess historieåterblick stod Tommy och Emil Thuresson för.
– Det är ganska så fantastiskt att vi hade ett fristående länssjukhus i Kisa en gång i tiden, sade Tommy Thuresson.

Funkisstil

Marie Hagsten från länsmuseet pratade om den arkitektur som finns i Kisa. Allt från lasarettet i sin typiska funkisstil till den panelarkitekturen som går att finna i lasarettsområdet.
– Tack vare sågindustrins utveckling på 1800-talet gjordes trät tillgängligt för många fler, panel var något som tidigare var exklusivt och handhyvlades men i och med utvecklingen blev det billigare att såga fram dem, berättade Marie Hagsten.
Vandringen gick sedan vidare längs med Talusaån, genom Kärleksstigen och sedan upp för Tallgatan för att sedan avslutas vid församlingsgården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om