En världsmästare från Ydre

Han reser jorden runt i jakten på rallyframgångar. Men Österbymo är fortfarande "hemma" för Emil Axelsson. I tisdags kväll föreläste 29-åringen om livet som professionell kartläsare.

1996 gjorde Emil Axelsson debut vid en tävling i Linköping. Det ögonblicket fångades av vår rallyfotograf Göran Johansson. I tisdags kväll föreläste Axelsson "hemma" i Österbymo.

1996 gjorde Emil Axelsson debut vid en tävling i Linköping. Det ögonblicket fångades av vår rallyfotograf Göran Johansson. I tisdags kväll föreläste Axelsson "hemma" i Österbymo.

Foto:

Kinda2012-11-29 05:08


Omkring 150 personer kom till föreläsningen i Ydresalen. De fick hänga med på en resa i Emil Axelssons fartfyllda liv. Hur allt började, drömmarna, VM-titeln 2006, allt jobb vid sidan av tävlingarna - och vad som händer i framtiden.

Vann junior-VM
Redan som femåring hade Emil Axelsson bestämt sig. Han skulle bli kartläsare.
- Det bara var så. När jag var 13 år gammal gjorde jag min första tävling tillsammans med pappa (Nils-Erik). Det var Håkan Sundvall-pokalen i Linköping 1996. Det gav mersmak, även om jag darrade som ett asplöv innan starten.
Med både ödmjukhet och en klar målsättning att bli bäst har Emil Axelsson nått toppen. 2006 blev han juniorvärldsmästare tillsammans med föraren Patrik Sandell.
Sedan 2008 är Axelsson kartläsare på heltid. Varje säsong består av hundratals dagar på resande fot.
- Det är ett fantastiskt roligt jobb. Ibland får man nypa sig i armen. Samtidigt är det ett enormt flängande med många flygresor, vilket kan vara lite påfrestande. Det är alltid lika skönt att komma hem till Österbymo.

Tvåa i SWRC
Numera tävlar Emil Axelsson tillsammans med P-G Andersson. I år har de tävlat i SWRC-klassen, vilket är nivån under den stora VM-klassen (WRC). Dessutom har de kört en rallycup i Asien. Till slut kom duon, som har kört för det asiatiska bilmärket Proton, tvåa i SWRC-klassen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om