En vit jul firades på Gårn i Horn

”Alla barn har rätt till en vit jul”, det är mottot för fredagens evenemang på Gårn (IOGT) i Horn. Vad innebär då en vit jul i det här fallet? Att ”ta en vit jul” betyder att en förälder är nykter under julafton, juldagen och annandagen berättar eldstjälen Börje Carlsson som tillsammans med Laila Carlsson och Horns scoutkår arrangerar dagen. Initiativet till dagen kommer från IOGT och det är också de som bidrar med pengar så alla barn som vill kan komma in gratis.

Robel Gabriouet, Nellie Eriksson och Jennie Karlsson tyckte att det bästa var att de fick bestämma mat helt själva.

Robel Gabriouet, Nellie Eriksson och Jennie Karlsson tyckte att det bästa var att de fick bestämma mat helt själva.

Foto:

Kinda2016-12-27 07:00

Kvällen utlovade julbord, men när barnen själva fick bestämma vad som skulle handlas blev julbordet en smula annorlunda, där fanns både pizza, nuggets och taco. Men visst fanns där en och annan julbit också bland annat prinskorvar, köttbullar och potatisgratäng. Något som var säkert var i alla fall att barnen/ungdomarna älskade det.

- Det var roligt att vi fick göra pizza tycker jag! Säger Robel Gabriouet.

Arrangemanget Vit Jul har genomförts sex gånger i Horn tidigare.

- Det har varit lite olika varianter av det, lite olika koncept men just det här med julbord är tredje gången vi gör. I år har vi lagt det på en fredagskväll när Gårn annars också står öppen. Och dan före dan, det brukar vi inte heller ha annars, men det funkar jättebra, vi tycker det är roligt, säger Börje.

Han och Laila berättar att de tycker det är viktigt att Gårn är öppen för alla. Vit Jul ska vara en fristad om man skulle ha det jobbigt eller svårt hemma, men man ska inte behöva bli utpekad för att man deltar.

De är 19 stycken som totalt samlas för att fira jul och efter maten vankas juldans, en önskan från barnen.

- Ja tycker om att komma hit till Gårn annars också, det är kul att träffa massa kompisar, säger Robel Gabriouet.

- Och att spela pingis, fyller Nellie Eriksson i.

De är båda överens om att projektet Vit Jul är viktigt och att, förutom mat och paket, är det viktigaste att vara tillsammans. Med under kvällen fanns även representanter från Gullringens scoutkår.

Kvällen avslutades med film och ”Fantastiska vidunder och var man hittar dem” visades på bioduken. Nästa evenemang på Gårn är i januari och då vankas gammaldags julkalas.

- Då blir det minst sju sorters kakor, tårta, massor av lekar, film och sen lite ostkaka på det, berättar Börje och skrattar.

Under fredagskvällen firades Vit Jul i Horn och 19 personer hade samlats för att äta mat, dansa runt granen och se på bio.
Under fredagskvällen firades Vit Jul i Horn och 19 personer hade samlats för att äta mat, dansa runt granen och se på bio.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om