Enad bygd bakom krav om vårdcentral

Nu stämmer Sverigedemokraterna i Kisa genom Christina Nilsson in i kampen för Vårdcentralen. Hon gör det bland annat som ledamot i Region Östergötlands Hälso- och sjukvårdsnämnd. -Eftersom det nu sker en namninsamling för vårdcentralen i Kisa tycker jag det är relevant att framhålla att jag lämnat in en interpellation i samma ärende till Regionen.

Det finns många frågetecken kring framtiden för Kisa Vårdcentral i Danbomsgården. Dels går hyreskontrakt med Hemfosa Fastigheter ut, dels är en anpassning av lokalerna i princip omöjlig, dels är arbetsmiljön dålig, dels är det svårt att rekrytera ny personal. Till vänster Christina Nilsson, SD, ledamot i Regionfullmäktige och i Hälso- och sjuvårdsnämnden.

Det finns många frågetecken kring framtiden för Kisa Vårdcentral i Danbomsgården. Dels går hyreskontrakt med Hemfosa Fastigheter ut, dels är en anpassning av lokalerna i princip omöjlig, dels är arbetsmiljön dålig, dels är det svårt att rekrytera ny personal. Till vänster Christina Nilsson, SD, ledamot i Regionfullmäktige och i Hälso- och sjuvårdsnämnden.

Foto:

Kinda2017-09-12 07:00

"Men det viktigaste är att vi kan locka ny personal"

Christina Nilsson förklarar att det "ju är i Regionen som vårdcentralens angelägenheter bestäms".

-Jag är dessutom ledamot i Regionfullmäktige och det är jag ensam om från Kinda kommun. Det finns ytterligare två represententer från Kinda, men de är ersättare.

Sjukdom

Hon förklarar sina planer att skriva en interpellation om vårdcentralen redan före sommaren, men en sjukdom gjorde att hon fick skjuta på planerna.

-Därför kunde jag inte göra den klar förrän i augusti. Men å andra sidan fick jag själv prova på hur det var att försöka få en tid till vårdcentralen i Kisa.

Hon menar att det är bra att Regionen får se att bygden står enad bakom kraven vad gäller vårdcentralen. Förutom Nilssons egen interpellation och den namninsamling som pågår, kunde vi i lördagens tidning berätta om de tre PRO-föreningarna i kommunen, som tillsammans med samorganisationen PRO Kinda klargjorde vad de tycker om situationen.

Långa korridorer

Det är flera saker som ligger och spökar, när det gäller vårdcentralen. Danbomsgården är en mycket vacker byggnad och den är arkitektritad för sitt ändamål. Men tyvärr var det mycket länge sedan den ritades och sedan dess har flödena inom vården förändrats så mycket att den har blivit mycket opraktisk som just vårdcentral.

Det har vid ett flertal tillfällen framförts klagomål för att arbetsmiljön är undermålig och trots mycket stora ytor, räcker vissa utrymmen inte till. Det är helt enkelt för mycket korridorer och allmänna utrymmen.

Dessutom ska hyreskontrakt med den externa fastighetsägaren förnyas. En konfliktsituation som gör att personalen är orolig och som många misstänker en orsak till varför det är svårt att rekrytera ny personal.

Kommunkontoret

PRO i Rimforsa, Kisa och Södra Kinda, alltså Horn och Hycklinge, föreslog i lördagens tidning att det ska byggas en helt ny vårdcentral i anslutning till Kisa station, och den planering för butik och nytt resecentrum som planeras där.

Sonja Örntorp, ordförande Samorganisationen PRO Kinda:

-Det skulle även kunna skapas lägenheter i samma byggnad, för 55-plussare, och uppåt. Och den gamla Danbomsgården blir utmärkt att flytta kommunkontoret till. Det blir bra för kommunen, med Stjärneboskolan alldeles på andra sidan vägen och så blir det fler centrumnära lägenheter mitt i Kisa.

Efterlyser idéer

Christina Nilsson SD:

-I min interpellation ställer jag helt enkelt frågan om vad majoriteten i Regionen tänker kring Kisa vårdcentral. Arbetar man aktivt för rekrytering, och hur sker det i så fall, arbetar de med lönenivåerna, med arbetsmiljöfrågorna.

Christina Nilsson förklarar vidare att svaret hon får ska ge underlag till en motion i samma ärende. Hon förklarar även att det är bra att bygden står enad bakom kraven.

-Men det räcker ju inte om vi inte kan få människor att söka de tjänster som finns.

-Vi måste helt enkelt göra vad vi kan för att ha kvar en nära och framför allt tillgänglig vård.

Hon efterlyser synpunkter och förslag som kan gör att ny personal söker sig till Kisa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om