– Det blev verkligen över förväntan, hur bra som helst. Känner man till tanken bakom konstverket så tycker jag att det är genialiskt, ja mänskligt och väldigt personligt. Vad gäller enprocentsregeln befinner vi oss fortfarande i ett stadie där vi tar fram en arbetsprocess, vi lär oss liksom krypa, berättar Cehajic.
Det var i februari förra året som Kinda kommun klubbade igenom enprocentsregeln som innebär att en procent av totalkostnaden vid offentlig nyproduktion ska gå till konstnärlig gestaltning. Regeln togs fram i Sverige redan på 1930-talet, men än i dag är det få kommuner som antagit den. Kinda är den femte kommunen i Östergötland att klubba igenom beslutet, detta efter Linköping, Vadstena, Mjölby och Motala.
– Det är viktigt att i en kommun ge utrymme till den offentliga konsten. Den skapar trivsel, ökar värdet på en plats och gör den ännu mer betydelsefull, menar kulturhandläggare Cehajic.
Den nyligen invigda LSS-bostaden i Kisa är den första byggnationen att innefattas av den nya regeln. Linköpingskonstnären Hasti Radpour fick uppdraget, tog vara på platsens historia som handelsträdgård och skapade en konstnärlig utsmyckning som lyfter fram att alla människor är olika, men lika vackra. På tur står Hackelhallen i Rimforsa, som även den ska utsmyckas.
– Utmaningen med enprocentsregeln har varit att utforma processen efter Kindas förutsättningar. Alla steg är helt nya, och även om jag har tagit mycket hjälp av Linköping är våra villkor helt annorlunda. Jag har lärt mig att det är en process som tar tid, en process som måste få växa fram, avslutar Salam Cehajic.