Ett års respit för Björkfors gymnastiksal

Nu får Björkforsarna ett års respit och möjligheten att ta ett djupt andetag för att rädda verksamheten i gymnastiksalen på något vis. Kommunstyrelsen i Kinda föreslås skjuta på försäljningen av Björkfors gymnastiksal ett år.

Nu får Oppeby Hembygdsförening ytterligare ett år på sig att försöka hitta en varaktiv lösning för Björkfors gymnastiksal. Foto: Lars-Göran Bexell

Nu får Oppeby Hembygdsförening ytterligare ett år på sig att försöka hitta en varaktiv lösning för Björkfors gymnastiksal. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-12-04 09:30

Under tiden får Oppeby Hembygdsförening dels ett år på sig att fundera ut en lämplig fortsättning, dels ett år för att skrapa ihop hyran. Kinda kommun vill ha en krona (1), i hyra för 2018.

Betänketid

Driftskostnaden för gymnastiksalen ligger på 170 000 kronor per år, men den föreslås kommunen ställa upp med, eftersom engagemanget för gymnastiksalen i Björkfors har varit mycket stort. Det bedöms finnas möjlighet att en mer varaktig lösning ska kunna presenteras eftersom föreningen nu fick ett års betänketid på sig.

Beslutet ska formellt fattas inom kort och lösningen ger Oppeby Hembygdsförening tid att fundera och även presentera förslag. Kinda kommun använder inte Björkfors gymnastiksal i den egna verksamheten längre.

Fortsatt verksamhet

Därav beslutet att sälja fastigheten. Det var ursprungligen tänkt att det skulle ske redan till kommande årsskifte, men tankegångarna väckte stor oro ute i bygden. Vi har i ett flertal artiklar beskrivit oron för att gymnastiksalen och samlingsplatsen ska bli en anonym verkstadslokal, ett garage eller en lagerhall.

Oppeby Hembygdsförening, som nu får hyra gymnastiksalen, har ändå några återkommande aktiviteter i lokalerna och vill gärna ha möjlighet att fortsätta med dessa och kanske till och med utöka verksamheten.

I och med beslutet att hyra ut salen till föreningen under 2018 försvinner inte den ursprungliga avsikten att sälja Björkfors gymnastiksal. Samhällsbyggnadsnämnden ska under kommande år driva igenom en försäljning och med tilltänkt tillträdesdag den 1 januari 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om