Löparduon har redan varit i hela Norrland och därifrån jobbat sig neråt i landet. Längs med kusten, Umeå, Luleå, Piteå och Sundsvall, de kommunerna satsar mycket på motionsspåren. De är påkostade och fina. Om man reser inåt landet så är utbudet mer skiftande, men just på de mindre platserna har Philip och Oskar hittat guldkornen.
De mindre, ideellt skötta spåren med handmålade skyltar och en pittoresk och genuin känsla, omgivna av svensk skog och natur. Det är på de platserna löparduon springer som bäst.
Skriva en bok
”Sveriges Bästa Motionsspår”, så heter grabbarnas projekt. De satsar också på att skriva en bok om motionsspåren de besöker. Det kommer att bli svårt att kora landets allra bästa spår eftersom löpare har olika preferenser, men all löpning kommer att resultera i en guide, med topplistor grundade på olika kriterier som tillgängligheten, naturupplevelsen och svårighetsgraden.
Ett spår per kommun
Under juli, augusti och september reser grabbarna runt i alla Sveriges kommuner för att testa minst ett spår i varje kommun och samla material till boken. Det blir cirka fyra spår per dag. Till sin hjälp har de varsin dator, en kamera, en bil, ett tält och löparskor. De spenderar sina nätter i vindskydd, tält och hos vänner.
På plats i tisdags fanns Stig Jonsson, han visade grabbarna spårets faciliteter och omgivningar. Han berättade också om sin historia inom löpning och just detta spår, vilket var mycket uppskattat då grabbarna försöker samla så mycket information som möjligt till sin bok.
Stig har ideellt underhållit detta spår i över 20 år. Han har tydligen gjort ett mycket bra jobb då grabbarna sade att spåret var ett av de snyggaste och mest välskötta spåren i Sverige.
– Det var som att springa på en golfbana, mycket välskött spår, säger Philip.
Tolvmannabacken
Löparduon antog också Stigs utmaning om att springa upp för Tolvmannabacken. De sprang till toppstugan på fyra minuter och 23 sekunder. Vill man stötta grabbarna så kan man donera pengar till dem på deras
hemsida.