Till nästa år så kommer det en ny utbildning i Kisa, barn och fritids linjen. Något som är passande då Allhamra blev tvungna att lägga ner sin gymnasieutbildning på grund av att man hade för få sökande.
Nerlagt och nystartat
Idag på Allhamra så kan man gå en arbetsmarknadsutbildning eller en komvuxutbildning i industri. Åtta elever går arbetsmarknadsutbildningen och den kan man avsluta om man får ett jobb. Man kör samma upplägg som på gymnasietiderna förutom att eleverna får intyg istället för betyg. Marco Kunnari som har varit lärare i båda perioderna tycker det är synd att gymnasieutbildningen lades ner.
- Jag tycker det är tråkigt att man la ner, jobben finns ju, men tyvärr fanns det inga elever, säger Marco.
Viktigt för näringslivet
Idag är det många före detta elever från Allhamra som är anställda på viktiga företag i närområdet. Många har gjort karriär inom yrket. Det är upp till föräldrar, lärare och näringsliv att upplysa ungdomarna om relevansen för detta yrke. Någon som tycker det är bedrövligt att man lade ner utbildningen är Bruno Larsson.
- Man skulle tänkt igenom beslutet ordentligt innan man lade ner. Man missade kopplingen mellan skolan och näringslivet, säger Bruno.
Bruno Larsson är positivt inställd till den nya linjen som nalkas.
- Den nya gymnasieutbildningen är jättebra för Kinda, men man får inte se det som en ersättning för Allhamra, säger Bruno.
Planen framåt
Nu kommer man istället att satsa på en lärlingsutbildning inom svets. Kompetensen till att lära ut svetsning finns fortfarande och det vill man ta vara på. Man kommer att besöka svetsföretag och erbjuda lärlingar. Sedan kommer en lärare från Allhamra att åka ut till lärlingarna för att hjälpa till och lära ut det som behövs. Detta är ett annat stuk som kommer innebära att man kan skräddarsy utbildningen och jobba tillsammans med företagets kompetens. Karl-Erik Eriksson, rektor på Kinda lärcentrum, tycker att detta är rätt väg att gå.
- Det är klart det känns i hjärtat att lägga ner gymnasieutbildningen, men man måste tänka klokt. Det handlar om skattepengar som måste prioriteras. Vi kommer ju ändå fortsätta med utbildningen, säger Karl-Erik.
Samtidigt har man ett nära samarbete med Anders Ljungstedt gymnasium och vill skapa ett närmre samarbete med näringsliv och föreningar.
Ny utbildning
Den nya utbildningen, barn och fritid, kommer att starta i höst. Det är en vanlig gymnasieutbildning på tre år med 2500 poäng. Man kommer att hålla lektionerna i Kinda lärcentrums lokaler och utbildningen kommer även innehålla 15 veckors praktik på arbetsplatser som förskolor. Man kommer satsa mycket på utomhuspedagogik och även innefatta specialpedagogik. Något som forskning på senare tid har visat sig att vara bra för alla barn. Utbildningen är också en bra grund till de som vill utbilda sig inom polisen och räddningstjänsten. De som går vuxenutbildningarna kommer också att kunna hoppa på vissa klasser inom utbildningen, detta kommer innebära ett större utbud för alla elever och är ett bra komplement till vuxenutbildningen. Ali Salim som för tillfället går vård och omsorg på Kinda lärcentrum är positivt inställd till den nya linjen.
- Det är en bra skola med bra lärare, säger Ali.
Uppstart
Det var inte länge sedan man fattade beslutet att starta en ny utbildning. Just nu håller man på att sätta ihop programmet och när man är klar så kommer man att informera om utbildningen på Värgårdsskolan bland annat. Man kommer även att finnas på gymnasiemässan i Linköping den elfte november och prata om utbildningen.
Val för framtiden
Idag jobbar man så mycket man kan med studievägledning på Värgårdsskolan. Det finns mycket att välja på. Snart är det dags för eleverna att välja vägen till framtiden. För många kan det vara skönt att slippa pendla varje dag, då kan den nya barn och fritids utbildningen vara ett smart alternativ. Vilma Jansson som har praktik på Hemköp i Kisa tycker det är ett bra initiativ.
- Det är väldigt intressant att de startar något nytt, säger Vilma.