"Ett för landsbygden unikt material"

Södra Kinda Dokumentationsgrupp firade i lördags sina 60 verksamma år på biblioteket i Horn under trevlig samvaro.

Gun-Britt Monell berättade om dokumentationsgruppen 60 år. Foto: Lovisa Monell

Gun-Britt Monell berättade om dokumentationsgruppen 60 år. Foto: Lovisa Monell

Foto:

Kinda2016-11-30 16:00

Gun-Britt Monell berättade om de gångna årens verksamhet ända från när gruppen valdes av Horns Hembygdsförening i november 1956. 

Då bestod den av Gösta Rosander som fotograf och Gun-Britt Monell som skrev. 1961 tillkom Harald Linderson som tecknare. Syftet var att samla material till kommande sockenböcker om Horn och Hycklinge. 

Eftertraktade böcker

1977 bestämde man att det var dags att börja skriva på allvar och då tillkom ytterligare 23 ledamöter, som bildade en undergrupp, Horn-Hycklinge sockenbokskommitté. Av de ursprungliga skribenterna är idag fyra i livet, Lennart Hansson, Ingrid Gustafsson, Christer Rödin och Gun-Britt Monell. Efter flera års insamlande av material och skrivande kunde år 1983 band 1, 2 och 3 ges ut i serien Kindasocknarna Horn och Hycklinge i ord och bild.

De 3600 böckerna levererades på pall utan kartong och utan skyddsomslag, så det blev ett drygt arbete att, i rykande snöstorm, bära ned allt under tak i bibliotekskällaren. 

Redan efter en månad var samtliga böcker slutsålda. Fram till december 1995, då sockenbokskommittén upplöstes gavs ytterligare fem band ut i serien.

Unikt material

Även om gruppen blivit mindre har de givit ut två band till i serien. Tillsammans med Gun-Britt Monell och eleverna i Horns skola har det gjorts tre böcker. 

Totalt har genom gruppen givits ut 21 böcker. Svenska Riddarhusdirektionens vice ordförande Erik Tersmeden har sammanfattat bokproduktionen med ”Tack vare Horn-Hycklinge Sockenbokskommitté och Södra Kinda Dokumentationsgrupps idoga verksamhet med att dokumentera livet i denna del av Kinda kommun, såväl i nutid som gången tid, finns i text och bild, ett för svenskt landsbygd unikt material om levnadsförhållandena!”

Förutom den egna utgivningen har 14 böcker getts ut i Horn av gästförfattare och fem författare har dessutom presenterat sina böcker vid sammankomster med Dokumentationsgruppen.

Gästförfattare

När Kinda kommun inrättade ett av Östergötlands första medborgarkontor på biblioteket i Horn lovade Dokumentationsgruppen att se till att det fanns aktuella utställningar där. 

Sedan dess har Dokumentationsgruppen framställt och visat över 100 utställningar. 

Under lördagen visades bilder från de 50 verksamhetsåren samt utställning av de 21 egna böckerna och 14 gästförfattarnas.

Uppmuntrade av framgångarna fick Gun-Britt Monell idén att man, inför millennieskiftet, skulle ge ut en bok med bilder och ägandeförhållande och fotografier på samtliga hus i Horn och Hycklinge. 

Dokumentationsgruppen anställde två fotografer och en sekreterare och resultatet blev boken Östgötahus i Kindasocknarna Horn och Hycklinge i ord och bild. Första upplagan gavs ut i Horn 1997 och bland annat landshövdingen Björn Eriksson och professor Jan-Paul Strid var närvarande.

Generös bokutdelning

Dokumentationsgruppen har varit generösa med att ge bort sockenböcker, framförallt till barn och ungdomar i Horn/Hycklinge. 

Den riktigt stora bokutdelningen ägde rum i Horns kyrka i maj 2010 då 667 sockenböcker delades ut till barnbarnen till de 48 ledamöter som på något sätt bidragit till bokutgivningen. Totalt har över 1 300 böcker delats ut gratis.

Förutom bokutgivningen har Dokumentationsgruppen dessutom ägnat sig åt framställning av videogram med 50 olika ämnen från Horn och Hycklinge. Vid utgivningen av dessa gav Dokumentationsgruppen en videofestival i Höganlid i Hycklinge i september 1999 där filmerna visades hela dagen. 

När Statens Bild och ljudarkiv i Stockholm hade fått ta del av Dokumentationsgruppens videogram skrev de ”Det är den mest omfattande och ambitiösa hembygdsdokumentation av videogram som hittills gjorts i Sverige”.

Nuvarande ledamöter i Dokumentationsgruppen är Veikko Andersson, Klas Asklöf, Gun-Britt Monell, Christer Rödin och Göran Styrenius.

Nästa berättarkväll i Bygdegillet är i kväll, på biblioteket i Horn, med 3 G, Gerda Antti, Gudrid Hansen och Gun-Britt Monell

Besökare som firade dokumentationsgruppens 60 år. Foto: Lovisa Monell
Besökare som firade dokumentationsgruppens 60 år. Foto: Lovisa Monell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om