- Vi har haft ett mycket bra samarbete under det första halvåret och ett mycket bra diskussionsklimat oss emellan. Med respekt för varandra delar vi på uppdragen och det underlättar för oss att vara insatta i de olika frågorna. Det finns ingen så kallad starkeman eller starkekvinna längre och det tycker jag är en av de mest positiva sakerna,
säger kommunalrådet Hans Måhagen.
Det har gjorts
- Jag tror besluten blir bättre och lättare att genomföra när vi tillsammans vrider, vänder och diskuterar dem i tidigt skede. Helst är det ju inte bara vi i majoriteten som ska delta på det sättet utan också oppositionen, så att vi är eniga, men samtidigt finns det en gräns och den är viktig att hantera på ett bra sätt. Man behöver inte vara osams och bråka för det, utan acceptera att man ibland har olika åsikter, säger kommunstyrelsens vice ordförande Björn
Hoflund.
Under det gångna halvåret har den styrande majoriteten genomfört och jobbat för att förbereda beslut inom en mängd områden. De har bland annat permanentat arbetsmarknadsenheten, fattat beslut om renovering av Stjärneboskolan, planerat beslut om en större lekplats i Rimforsa, tagit initiativ till utbyggnad av bredband i hela kommunen samt fört en diskussion med ICA om en ny livsmedelshall på stationsområdet.
Stationsområdet
- Det har genomförts en objektiv värdering av marken som är kommunicerade med ICA, så för närvarande ligger bollen i deras händer. Det är på det sättet vi har kunnat gå vidare i frågan utan att marken bjudits ut till allmänheten, så nu är det upp till ICA att ta ställning till hur de vill gå vidare, men när värderingen gjordes gav de väldigt positiva signaler till oss, säger Hoflund.
Kommunen ska alltså stycka av stationsområdet och sälja en tomt på 4 000 - 6 000 kvadrat till, om affären går i lås, ICA-koncernen. De har i dagsläget ett pris att ta ställning till samtidigt som de får stå för kostnaderna som bereder väg för att göra byggnationen möjlig. Något som varit på
tapeten förut och kommer att ske parallellt med den nya livsmedelshallen är en omfattande omformning av hela stationsområdet.
- Det finns en skiss som var aktuell förra gången frågan var uppe och den kommer nog att följas. Det handlar om att flytta upp busshållplatserna, ta bort den gamla stationsbyggnaden och förhoppningsvis kommer vänthallen att vara i samma byggnad som den nya livsmedelshallen. Sedan ska även en ny infart byggas till området samtidigt som det ska utsmyckas och göras mycket finare, så att det är trevligt att komma in i Kisa med såväl bil som buss, säger Hans Måhagen.
Något som är mer osäkert i Kindas framtid är den, för infrastrukturen, så viktiga Stångådalsbanan. Under våren har majoriteten deltagit i diskussioner kring järnvägen och betonat vikten av tågkommunikationen och då speciellt behovet att utveckla pendlingstrafiken för Kindaborna.
"Sotdöden"
- Vad jag förstår kommer det ett förslag från Trafikverket där de beslutar att de inte ska göra någon satsning på Stångådalsbanan utan fortsätta att underhålla den på samma sätt som man gör nu. Då uppfattar vi att det blir sotdöden för banan så småningom då den är i sånt skick på vissa ställen att det verkligen behövs en renovering, säger Hans Måhagen.
- När vi tog upp idén om att satsa mer på att utveckla pendlingsmöjligheterna på banan från Vimmerby till Linköping och vice versa blev Trafikverket intresserade. De menar att den delen inte belysts i tidigare utredningar utan de har endast sett Stångådalsbanan som en fjärrlinje mellan Kalmar och Linköping och det är just det som de har planer att dra ner på, säger Hoflund.
Folkets hus
En annan aktuell fråga som politikerna i det nuvarande styret har behandlat är försäljningen av Folkets hus.
- Något slutgiltigt beslut har vi inte fattat, men däremot har vi ett uppdrag till förvaltningen att ta fram de underlag som behövs för ett kommunalt köp av Folkets hus. Det kommer att genomföras ganska snart efter sommaren och det är något som vi har drivit på starkt från majoritetens sida för att få ett avslut och kunna gå vidare med nya konstruktiva lösningar istället. Vi ska förfoga över anläggningen med inriktningen att det ska finnas en eller flera entreprenörer som utvecklar verksamheten och driver den framåt, det ska inte i första hand vara för kommunal verksamhet, säger Hoflund.
De mål som kommunen gemensamt tar fram agerar ledstjärna för de beslut som hela tiden tas. Därför har majoriteten under det gångna halvåret också påbörjat ett målarbete för att utveckla och förtydliga de visioner som Kinda står för.
- Vi har tillsatt en arbetsgrupp för målarbete och har kommit väldigt långt med våra formuleringar. Vi arbetar mycket med att det få fram en röd tråd mellan våra mål och det här arbetet ska inte vara något som ligger på sidan om, utan de här formuleringarna ska vara till hjälp till alla de praktiska beslut som tas,
säger Lena Käcker Johansson.
Under dagen kommer den nya majoriteten att finnas på plats i Horn för att svara på allmänhetens frågor under marknadsdagen.
- Tack vare vårt ökade samarbete förbättras möjligheten för medborgare, företagare och andra personer att träffa oss. Vi får en mycket större kontaktyta och jag tycker vi är mer tillgängliga nu, säger Käcker
Johansson.
Ett halvår med nya majoriteten
I ett halvår har den nya majoriteten regerat i Kinda. Med partiordförandena Hans Måhagen (S), Lena Käcker Johansson (KD) och Björn Hoflund (M) i spetsen har det varit ett prestigelöst styre där vikten av konsensusbeslut har prioriterats i såväl kommunstyrelse som nämnder. Mycket har genomförts, och än mer är på gång. Renovering av Stjärneboskolan, större lekplats i Rimforsa och en ny livsmedelshall vid stationen i Kisa är bara några av de projekt som kan genomföras inom den närmaste framtiden i Kinda.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!