Ett kraftigt plusresultat för Kinda

Den goda utvecklingen avseende Kinda kommuns ekonomi fortsätter. Kommande måndag kommer kommunstyrelsens ledamöter att få höra att allt pekar mot ett överskott på miljoner kronor när 2017 övergår till 2018. - Det är visserligen tre miljoner kronor sämre än budget, men ändå ett mycket gott resultat, förklarar kommunchefen Rosie-Marie Fors i en förhandsinformation.

Kommunchef Rosie-Marie Fors, Kinda kommun. Foto: Lars-Göran Bexell

Kommunchef Rosie-Marie Fors, Kinda kommun. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-09-27 09:35

Det är siffror till och med den sista augusti, som ligger till grund för den senaste informationen. I princip samtliga verksamheter inom den kommunala sfären ligger fortsatt bra till, rent ekonomiskt sett. Det ska dock poängteras att utfallet endast visar hur den ekonomiska utvecklingen utvecklar sig i förhållande till fastställd budget, inget annat.

- Det finns ändå ett par delar som sticker ut, där vi inte kan råda över vad som händer, fortsätter Fors. Och det är bland annat kostnader för placeringar av barn och vuxna inom socialtjänsten, där kostnaden hittills i år överstiger vad som planerats.

Förberedande arbete

En generell överblick över samtliga förvaltningar visar således på ett resultat helt i linje med lagd budget, och därmed ett plusresultat på cirka 20 miljoner kronor.

Som en kommentar till de siffror Rosie-Marie Fors redovisade vill Pontus Wessman (MP), andre vice ordförande i socialnämnden, den nämnd där det ändå blir ett minus i förhållande till budget, ge en kommentar;

- Så mycket kan vi konstatera att det är förbyggande åtgärder vi inom kommun kan spara in pengar på. I detta fallet, alltså när det gäller placering av ungdomar och unga vuxna, är att det finns missar i det förbyggande arbetet.

- Sedan har vi haft lite otur också, det är några ungdomar som kommer från andra kommuner, där dessa i sin tur missat i det förebyggande arbetet. Men vi gör hela tiden förbättringar när det gäller förberedande arbete för unga och äldre vilket ger resultat på utgiftssidan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om