Ett landmärke från en svunnen tid

I dag är det svårt att förstå, för lite mer än 40 år sedan blomstrade industrin på Hults tegelbruk utanför Hycklinge. Under flera årtionden var företaget en välkänd producent av tegelprodukter, men bedrev även verksamhet som mekanisk verkstad, sågverk och betongfabrik i Hultsfred. Det var den största arbetsplatsen i hela bygden och ett välkänt landmärke. Nu är stora ytor igenväxta och nyligen har den stora chefsvillan från år 1936 jämnats med marken. Det återstår nu endast ett fåtal tecken från den svunna epoken.

Chefsvillan som tillhörde Hults tegelbruk byggdes år 1936 och blev ett sorts landmärke för Hycklingebygden. Nu är den jämnad med marken.

Chefsvillan som tillhörde Hults tegelbruk byggdes år 1936 och blev ett sorts landmärke för Hycklingebygden. Nu är den jämnad med marken.

Foto:

Kinda2014-07-15 07:07


Hults tegelbruk är en anrik industri och grundades redan 1864. Det var lifgrenadjären Anders Petter Öster som upptäckte att det fanns rikligt av lera i markerna och beslöt sig därför att börja med tegeltillverkning. År 1884 omkom han dock i en olyckshändelse vilket till sist ledde till att Edvard och Amanda Linderson köpte jordbruksfastigheten med hela verksamheten år 1906.
Paret fortsatte att utveckla industrin och 1930 rev man de gamla byggnaderna för att modernisera och uppföra ett nytt tegelbruk med två brännugnar och ett hisstorn. Sedan expanderade bruksbyggnaden ytterligare och under krigsåren uppmurades hela sju kolugnar då efterfrågan av träkol var enorm. Då det under kriget var omöjligt att få tag i bensin var bilmotererna tvungna att drivas på gengas, det tog man tillvara på i Hult och producerade mängder av träkol som såldes över hela landet.

Strukturomvandling
År 1929 tog deras son, Harald Linderson, över taktpinnen och kom att styra företaget till dess att det upphörde år 1972. Han var en driftig man som förutom att driva industri även var delägare i en auktionsfirma. Under denna framgångsrika period kom han att starta såväl sågverk som mekanisk verkstad. Man började därför att tillverka allt från tornsilos till urintunnor, snöplogar och handtruckar. År 1947 tog man nämligen över Hultsfreds betongvarufabrik och under 60-talet flyttades huvudkontoret och försäljningen till Vimmerby, men när företaget stod inför en alldeles för stor strukturomvandling vid tegelbruket tog det stopp. Det fanns helt enkelt inte tillräckligt med lera kvar för att genomföra den stora modernisering som krävdes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om