Ett mattegeni från Rimforsa

Att kalla Jun Jun Wei för ett mattegeni är knappast någon överdrift. Den 11-årige Rimforsakillen går i årskurs 4 - men hans mattekunskaper är snart uppe på gymnasienivå. - Jag tänker på matte nästan hela tiden, säger han.

2011 flyttade Jun Jun Wei från Kina till Sverige. Lärarna på Rimforsa skola upptäckte ganska tidigt att Jun Jun är ovanligt duktig på matte.

2011 flyttade Jun Jun Wei från Kina till Sverige. Lärarna på Rimforsa skola upptäckte ganska tidigt att Jun Jun är ovanligt duktig på matte.

Foto:

Kinda2013-04-06 04:06


Jun Jun Wei kommer från miljonstaden Xián som ligger i de centrala delarna av Kina, omkring 100 mil sydväst om Peking. Xián är en gammal stad med anrik historia. Den världsberömda Terrakottaarmén återfinns bara ett par mil utanför stadskärnan.

Började i trean
Sverige kom in i bilden när Jun Juns mamma Emma hittade kärleken i Rimforsa.
- Vi flyttade hit sommaren 2011. Från början kändes det som ett sagoland med skogen och de små husen, säger Jun Jun.
Hösten 2011 började han i årskurs 3 på Rimforsa skola. Lärarna upptäckte ganska tidigt att det var något alldeles extra med Jun Jun och hans förmåga att lösa matematikuppgifter.

Utmaning för skolan
Det har gått fort, väldigt fort, framåt. Snart är Jun Jun uppe på gymnasienivå - trots att han bara går i årskurs 4. Så när klasskamraterna jobbar efter fyrans läroplan sitter Jun Jun och räknar i specialbeställda matteböcker. Klassföreståndaren Katarina Borg har följt Jun Juns framfart det senaste året.
- Den här situationen ställer förstås krav på oss; det är en jättestor utmaning. Alla barn har rätt att utvecklas i sin takt. Än så länge har en speciallärare stöttat Jun Jun på mattelektionerna. Vår förhoppning är att hitta en kontakt på Linköpings universitet som kan hjälpa till i framtiden, säger hon.
Har ni varit med om något liknande tidigare?
- Genom åren har ju vissa elever stuckit ut och varit långt fram i undervisningen, men kanske inte på den här nivån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om