Ett riktigt höjdarjobb i Kinda

Nu står mätmasten på plats i Gölingstorp. Ett hiskeligt arbete på hög nivå. Sen drar vindkraftsrallarna vidare och masten står och mäter vinden var tredje sekund. Om det sen blir vindkraftverk, ja, då kan det bli stora pengar för markägarna.

En hundra meter hög mast där delarna flygs med helikopter och ett par montörer klättrar till synes dödsföraktande.

En hundra meter hög mast där delarna flygs med helikopter och ett par montörer klättrar till synes dödsföraktande.

Foto:

Kinda2009-02-18 07:32


Vid en vändplan nedanför berget står Per-Ragnar Wiklund och väntar med sin helikopter. På marken ligger en hel hög delar till en mast.
- Det ska bli en mast på 100 meter, berättar Wiklund. Vi har bara satt upp den första delen än och det är ju extra viktigt att den blir rak. Annars blir det lutande tornet i Pisa...

Från Vilhelmina
Wiklund driver företaget Flygtjänst tillsammans med ett par kollegor i Vilhelmina. De har sju helikoptrar och en hangar i Grillby i Uppland. Det är där han tillbringat natten.
- Vi hade 33 grader hemma i Vilhelmina i morse, säger han. Det berättade min sambo när jag ringde. Men ni har ju snö här med.

Högre och högre
Snart kommer besked per mobiltelefon. Det är dags för nästa del. Uppe i tornet har de två montörerna Axel Liljehök och Micke Roos klättrat upp.
De kommer att klättra högre och högre och fästa del på del. Det ser fullständigt livsfarligt ut.
- Ja, jag skulle aldrig göra det, säger Per-Ragnar Wiklund. Jag har provklättrat och jag får svindel.

Vajrar stadgar
Uppe vid masten är det full fart. Varje del fästs av montörerna och stadgas upp med vajrar. På plats finns Gunnar Edholm och Klasse Grahn från Väktaren Vind tillsammans med ett par av markägarna plus Torbjörn Lindström från Aneby.
- Jag har en sån här hemma, berättar han. Så de ringde mig och undrade om jag kunde hjälpa till. I Aneby planeras ett 70-tal vindkraftverk och 15 har fått bygglov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om