Ett sagolikt jobb för Josefine

Tänk att vara åtta år. Att älska att spela teater, sjunga och dansa och att möta människor. Att få ett sommarjobb som innehåller allt detta. Vår tidning har träffat Josefine Waldau Wass som har fått drömmen uppfylld.

Kisatjejen Josefine Waldau Wass spenderar en stor del av sommaren på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby som barnskådespelare.

Kisatjejen Josefine Waldau Wass spenderar en stor del av sommaren på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby som barnskådespelare.

Foto:

Kinda2013-07-12 04:05


På Västra vägen i Kisa bor syskonen Waldau Wass, Albin, Johanna och Josefine. 2010 skrev vår tidning om Albin och Johanna som då hade fått sommarjobb som skådespelare på Astrid Lindgrens värld. Nu är det Josefines tur.

Sjöng på lucia
Smittad av sina syskon väcktes intresset för sång och teater tidigt hos Josefine Waldau Wass. När hon var tre år började hon sjunga och dansa.
- Det var mest nere i Albins rum, jag brukade sjunga "Hej Sofia", berättar hon.
Josefine berättar att hon fick sjunga på lucia och så småningom fick hon vara med på en teater i skolan, hon började också på dans och började spela fiol. 2010 började hennes storasyskon arbeta på Astrid Lindgrens Värld och Josefine var ofta där och sprang runt i de olika miljöerna.
- Eftersom mina syskon tjatade på mig att jag skulle söka så gjorde jag det, fast jag ville också.
Så förra året sökte Josefine också till Astrid Lindgrens Värld och hon kom in. Intagningsprovet var under två dagar och då fick Josefine sjunga, improvisera och leka massor lekar.
- Det var kul. Jag sjöng "Du ska inte tro det blir sommar". Jag var lite nervös, men det var inte så farligt.

Ett intagningsprov
Hon sökte till Madickens syster Lisabet eller Ida. Efter fyra veckors väntan fick hon äntligen ett brev hem, hon hade fått rollen som Lisabet.
- Jag blev jätteglad!
Förra sommaren gick så bra att Josefine fick fortsätta men i år spelar hon Ida i sagovärlden.
- Det är en ny miljö som de har satsat massor på, därför är det roligt att få jobba där.
Just Ida är en rolig och spännande roll tycker Josefine. Hon får bland annat hissas upp i en flaggstång och "se ända till Mariannelund".
- Det var pirrigt i magen första gången jag skulle göra det men sen blev det bara roligt.
I Katthult finns det också höns, hästar, kossor, minigrisar, getter, får och en katt vilket hon tycker är väldigt mysigt. I och med rollen har hon också fått lära sig småländska.
- Jag fick ett manus på småländska och började öva. Så nu pratar jag lika bra småländska som jag annars pratar.

Mycket träning
Träningarna har pågått i sex veckor på eftermiddagarna, så Josefine har fått åka lite tidigare från skolan varje dag.
Sista veckan innan premiären var en intensiv träningsvecka, då fick hon ta ledigt från skolan. 20 juni hade Josefine sin premiär och den gick bra.
- Det var häftigt med lite publik äntligen. Fast jag hade fått spela innan, den 15 juni var det VIP-kväll i parken med inbjudna gäster, då fick jag spela för dem med.
Hur är det att jobba på Astrid Lindgrens Värld?
- Det är jätteroligt, och spännande. Man får träffa så underbara människor.
Hur ser en vanlig dag ut?
- Jag kommer till jobbet runt tio och ska vara ombytt halv 11, sedan har vi en samling när vi värmer upp. Efter det går vi ut i miljöerna, där är vi hela dagen och både improviserar och spelar teatrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om