Den ursprungliga kostnadsramen på 30 miljoner har visserligen måst tänjas ut med ytterligare 1,6 miljoner kronor – men hallförespråkarna på Hackel i Rimforsa kan ändå börja spana efter lediga tider.
I alla fall tillfälligt, för den sekretessbelagda upphandlingsproceduren är krokig och snårig, och tilldelningsbeslutet gäller endast en funktionsupphandling.
Belagt med sekretess
Det innebär i praktiken att kommunfullmäktige sagt ja till pengarna, att kommunen kan acceptera en entreprenör, att förhandlingar med vinnande företag om själva utformningen och slutgiltig kostnad kan slås fast – och att sekretessen hävs.
Men framförallt att spaden kan sättas i jorden redan i vår.
Debatten inleddes av Hans Måhagen (S).
– Nu ska vi se om vi på det sista fullmäktigemötet för året kan fatta ett historiskt beslut. Detta bygge är ett ärende som verkligen hamnat i den så kallade långbänken. Jag tror det började diskuterades 2007.
– Vi socialdemokrater sa först nej. Det var när okänt hur mycket dyrare hallen eventuellt skulle bli. Nu vet vi en summa och därför säger vi nu ja.
– Det vore pedagogisk mycket svårt att säga ja ett år när vi gör ett ganska rejält överskott i kommunen. Det pekar mot 37 miljoner kronor.
– Det är även viktigt för oss socialdemokrater att inte hamna i samma båt som de partier som säger nej. De visar att de inte förstår vilka utmaningar kommunen står inför i framtiden.
– Och frågan om vilket som ska komma först, Hackelhallen eller brandsstationen, så är den inte aktuell. Vi vill bygga hallen nu och även brandstationen så snart det bara går med detaljplaner. Den senare med byggstart slutet 2017 eller möjligen början 2018, fortsatte Måhagen.
Citerade Churchill
Lars Karlsson (L) var både glad och orolig för utvecklingen.
– Jag skulle vilja citera Winston Churchill som bytte parti flera gånger under sin karriär. Han sa ”En del byter parti för sin övertygelses skull. Andra byter övertygelse för sitt partis skull”.
– Tyvärr tror inte jag att pengarna kommer räcka. Som förslaget ligger nu och som S nu stöder har det dumsnålats på flera basala delar.
– För att inte riskera att S byter åsikt igen så yrkar jag inte extra anslag, men förväntar oss att erforderliga medel tillskjuts under året så vi får en fullgod hall, sade Lars Karlsson.
Pierre Ländell, Landsbygdspartiet Oberoende, var ännu mer tveksam till hela upplägget.
– Att ta ett beslut med detta underlag som bas, det vill jag inte göra. Men innan allt annat, en fråga till Måhagen; varför måste vi ta beslut idag.
– Varför kan vi inte anta den entreprenör som lämnat lägst anbud under förutsättning att kommunfullmäktige i januari säger ja till kostnaden. Då kan vi få en öppen debatt. Vilka pengar handlar det om?
Samma tidsspann
Pontus Wessman (MP) höll med Ländell på vissa punkter:
– Lätt förvirring, skulle jag vilja säga. Jag yrkar bifall till förslaget, men reserverar mig mot summan. Den verkar vara en liten cliffhanger.
– Det är dags att bygga hallen nu. Inte den ordningen vi i miljöpartiet velat ha, men ändå i samma tidsspann.
Björn Hoflund (M):
– Från moderaterna har vi hela tiden varit positiva, allt sedan det varit klart att det inte blir någon konstgräsplan i Kisa eller Rimforsa.
– Den kalkyl som nu ligger innehåller konsult- och projektledning, kostnader för oförutsedda utgifter och liknande. När tilldelningsbeslutet är fattat finns det ändå ett förhandlingsutrymme i och med att vi valt en funktionsupphandling.
I en ”Funktionsupphandling”, som Björn Hoflund talar om, finns endast egenskaper med i underlaget, ej hur dessa egenskaper ska uppnås.
Jämförde Vimmerby
Måhagen replikerade:
– Du citerade Churchill. Tvärtom tar vi ansvar. Vi visste inte summan och då sa vi nej. Nu vet vi summan och då säger vi ja.
Pierre Ländell:
– Vi har en bra ekonomi i Kinda. Det hade de i Vimmerby kommun också. Ända till dess att moderaterna drog igång ett investeringståg av stora mått. Nu är det något liknande på gång i Kinda, här tillsammans med socialdemokraterna.
– Alla miljoner till Värgårdsskolan, 60 miljoner till brandsstation, 40 miljoner till idrottshall, åtta miljoner till slöjdsalar för åtta miljoner, resecentrum, och så vidare.
– Ni moderater är ett skattehöjarparti. Det blir skattehöjning 2019. Ingen vet var denna hall egentligen kommer att kosta. Den som tror att 31,6 miljoner kommer att räcka, är allt för naiv. Kommunen saknar styrning och kontroll, har svårt att följa kalkyler, otydliga ansvar och återraportering funkar inte. Vi måste kanske först se över organisationen.
Hoflund replikerade kort:
– Det går en vattendelare mellan de som tror på utveckling i Rimforsa och de som inte gör det. Vi försöker inte dölja något. Ländell och jag har haft precis samma underlag.
Måhagen fyllde i:
– Att lyssna på Pierre Ländell är som att höra Ring P1, där kan man höra alla möjliga ämnen på en gång, men omöjligt att sortera. Vi har nu en Utvecklingsavdelning som övervakar och leder på ett helt annat sätt än när vi byggde Värgårdsskolan. Vi kan alla vara lugna.
En tom hall
Anders Ljung (C) kommenterade det ekonomiska läget.
– Centern är inte heller emot hallbygge. Men vi har en annan prioritering. En skattehöjning kommer fortare än någon av oss här kan ana. Annars lägger vi inom kort en underfinansierad budget, och det får man inte.
Christian Nordin Olsson (SD):
– Det går inte att säga att kommunen har en dålig ekonomi, samtidigt som man ställer besparingskrav på tio miljoner. Och det stora överskottet är ju av engångskaraktär. Klart att det kommer att komma skattehöjningar.
– Vad får vi för dessa pengar; Är en hall som kommer att stå tom dagtid majoritetens definition av framtiden. Är det en hall som står tom dagtid som gör att folk flyttar till Rimforsa? Ska de bo i hallen?
Anders Ljung föreslog att tilldelningsbeslutet skulle verkställas på kvällens möte, men att det i övrigt skulle återremitteras. Även Sverigedemokraterna yrkade återremiss, liksom Pierre Ländell och Landsbygdspartiet oberoende.
Hoflund:
– Återremissande som blivit som en vana, tråkigt och pinsamt. Handlar ju bara om att förlöjliga och sätta käppar i hjulet. Ni har ju talat om vad ni vill, visa då respekt för båda oss i majoriteten och för invånarna i Kinda, låt oss gå vidare på ett effektivt sätt.
– Ett extra kommunfullmäktige skulle kosta kommunen 90 000 kronor.
Smiddes planer
Hans Måhagen började tröttna på argumenten:
– Ja, pinsamt för Kinda att det ska vara den ena återremissen efter den andra. Det var nog inte lagstiftarens mening att det skulle vara mer regel än undantag, alla dessa återremisser. Ingen av oss i majoriteten har ens talat om en skattehöjning.
– Det blir ingen fördyring eller försening, Hans Måhagen, svarade Ljung snabbt. Ta tilldelningsbeslutet nu och resten i januari.
– Pinsamt? Ja, för majoriteten eftersom ni inte tagit fram fullödigt underlag. Vi har ju inte alla siffror på bordet. Det ligger ju under sekretess.
Efter den dryga timslånga debatten bad ordföranden Lena Käcker Johansson (KD) fem minuters ajournering, som blev till en kvart. Under tiden smiddes planer i olika grupperingar i lokalen, medan presidiet diskuterade intensivt om hur beslutsgången skulle gå.
Exakt som förslag
När sedan förhandlingarna upptogs för beslut begärde omedelbart Anders Ljung (C) ordet:
– Vi har haft överläggningar och när vi fick veta att det skulle bli ett nytt extra fullmäktigesammanträde redan på torsdag och med samma papper på bordet så är det ju inte stor vits med återremiss. Vi drar tillbaka vårt yrkande om återremiss.
Christian Nordin Olsson (SD):
– Vi drar tillbaka vårt återremissyrkande och yrkar istället avslag.
Pierre Ländell (LbP):
– Vi drar tillbaka vårt förslag om återremiss. Om vi var intresserade av att förhala processen, vilket sagts, så skulle vi ju istället överklaga kunna detta förfarande till förvaltningsrätten.
Hans Måhagen (S):
– Jag vill i första hand tacka centern för beslutet. Konstaterar också att ibland kan det klokt att ändra sig.
Därefter klubbades ärendet utan votering och den långa debatten ledde till... inget.
Beslutet blev precis som kommunstyrelsen förslagit; nämligen att den tidigare projektramen utökas med 1,6 miljoner, att projektets investeringsbudget omfattar 31,6 miljoner kronor, att byggnationen innefattar nybyggnad av fotbollsplan, gata och parkering, nybyggnation av idrottshall med läktare, omklädningsrum, café och förråd, att facknämnden kompenseras för hyror.