Ett tabubelagt ämne

I december 2007 fick Kjell Axelsson besked om att han hade prostatacancer.
Knappt tre månader senare opererades han och är idag helt frisk.

Kjell Axelsson opererades för prostatacancer för ett år sedan. Idag är han helt frisk och stöttar andra som drabbats.

Kjell Axelsson opererades för prostatacancer för ett år sedan. Idag är han helt frisk och stöttar andra som drabbats.

Foto:

Kinda2009-03-19 07:40


- Jag hade tur. Det började med att jag sökte för reumatiska besvär på vårdcentralen i Kisa i augusti 2007. Jag fick en läkare Ulla Kallstenius och hon och vårdcentralens personal i Kisa gjorde ett fantastiskt arbete för att jag skulle komma in på urologen på Universitetssjukhuset så fort som möjligt, säger Kjell Axelsson.

Prostatacancer
Omkring 55 000 svenska män i huvudsak från 50 år och uppåt är drabbade av prostatacancer och årligen tillkommer enligt senast kända statistik närmare 10 000 nya fall.
Räknat som årligen tillkomna fall är det landets största cancersjukdom. Utöver detta finns sannolikt ett mörkertal, vilket är okänt, och varje dag år dör cirka 2 5000 män av sjukdomen.
Genom de biverkningar, inkontinens och impotens, som kan uppstå i samband med olika behandlingar av sjukdomen drabbas dubbelt så många genom att de flesta män vanligtvis har ett förhållande till en kvinna.

Bröstcancer
- Om en kvinna söker till en allmänläkare för en knöl i bröstet och det finns minsta misstanke om bröstcancer blir det remiss till kirurgklinik. Riktigt så lätt är det inte för en man som drabbas av prostatacancer. Först får man mer eller mindre kämpa för att läkaren ska ta ett PSA-prov (ett blodprov som visar om det finns cancer i prostatan) och när man fått sin diagnos som visar att man har cancer så är väntetiderna till operation eller behandling i många fall på tok får långa. Detta innebär i sin tur att tumören växt och blivet mer aggressiv, vilket kunde förhindrats vid ett snabbare förlopp, säger Kjell Axelsson.

Remiss
Kjell Axelsson som nästa månad fyller 70 år fick under sommaren reumatisk värk som han sökte för på vårdcentralen i Kisa i augusti 2007.
- Jag hade inga som helst tecken på att jag kunde ha prostatacancer när jag kom till vårdcentralen i Kisa. Min läkare Ursula Kallstenius gjorde en stor undersökning och tog även ett PSA-prov på med. Det blev ytterligare besök på vårdcentralen i Kisa och remiss till urologen på Universitetssjukhuset i Linköping och där togs cellprover den 15 november, säger Kjell Axelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om