Nyligen kom de tre kvinnorna från Kinda och Vimmerby hem från en för dem 14 dagars projektresa i Kambini Village, Kimilili. Tillsammans med lokala grupper hjälps de åt att upplysa om och motverka spridningen av parasiten Jiggers.
Två år
Detta är en besvärlig parasit som särskilt drabbar invånare i de mer fattiga områdena. Den angriper och biter sig fast särskilt på fötterna och kan skapa svårt lidande.
Projektet som drivs genom Svenska Mount Elgonföreningens regi har fått ekonomiskt stöd genom Forum Syd/Sida. Projektet förbereddes under föregående år och startade formellt nu i januari, för att sedan pågå under två år.
Utstötta
- Vi åkte runt i området tillsammans med den lokala vänföreningen Kisea. En förening som vi supportade och hjälpte på plats. Vi informerade många "byälstar" om vad vi höll på med och berättade om de många fördomar som dessa angrepp och skador skapar, berättar Helen Larsson.
- De drabbade blir lätt utstötta och ingen vill umgås med dem. Till och med högt uppsatta personer saknar kunskap om sjukdomen.
Tacksamma
Något som ligger till grund till dessa spridningar är att bostaden och djurstallet, med all gödsel, skiljs oftast bara av en tunn vägg.
- Vi visade hur man sanerar husen med renhållningsmedel och de ihopsamlade sopporna får sedan eldas upp. Sedan följer en behandling av fötterna. De som blivit hjälpta med detta var mycket tacksamma.
Läkare på plats
- Vi möttes av ett vänligt mottagande och fin vänskap. Den humanitära hjälpen skapar lätt tårar. Vidare känns det som om Kenyas hälsomyndighet har vaknat till mot de bortglömda tropiska sjukdomarna, avslutar Helen Larsson.
75 skänkta par heltäckande skor var med i lasten den 2 januari. På plats köptes flera skor in på lokala marknader. Med på resan fanns även paret Daniel och Frida Rynningsjö.
De arbetar som sjuksköterska och läkare, och gjorde en bra insats på plats, allt medan de lärde upp lokalbefolkningen hur de själva kan fortsätta arbetet.