Ett viktigt skolval för livet – stor skillnad mot förra året

De 90 eleverna i årskurs nio på Värgårdsskolan går nu med ett pirr i magen inför det preliminära antagningsbesked som dyker upp i postlådan omkring 15 april. – Det är 61 elever som valt att gå inom de kommunala skolorna mot 29 som sökt privata skolor, säger EvaMaria Monell, studie- och yrkesvägledare vid Värgårdsskolan.

EvaMaria Monell, Värgårdsskolans studie- och yrkesvägledare. Foto: Morgan Karlsson

EvaMaria Monell, Värgårdsskolans studie- och yrkesvägledare. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2017-03-29 11:43

Värgårdsskolans elever i årskurs nio gjorde sitt gymnasieval i början av året och nu närmar sig dagen då de möts av sitt preliminära antagningsbesked.

Det pirrar lite i magen säger en av eleverna som vi möter på skolgården.

EvaMaria Monell arbetar som studie- och yrkesvägledare på Värgårdsskolan, och hennes jobb går ut på att tillgodose elevernas behov av vägledning och förse dem med rätt verktyg.

Hon berättar om elevers sökval och intresse gällande gymnasieprogram. I topp ligger teknikprogrammen, medan barn och fritid- samt ekonomi och samhällsprogrammet delar andraplatsen. Estet- och naturvetenskapsprogrammet intar båda en tredje platsen.
– Det vi ser är stora skillnader gentemot förra året gällande elevers intresse av utbildningar, säger Monell och fortsätter.

– Siffrorna visar också skillnaden mellan de som sökt de så kallade högskoleförberedande utbildningarna, med 49 elever mot de mer yrkesinriktade programmen, som 41 elever valt. Vidare är det 61 som valt att gå inom de kommunala skolorna mot 29 som sökt privata gymnasieskolor.

– Efter att eleverna fått sitt besked har de rätt att ångra sig och göra ett omval innan första maj. Under åren som eleverna gått här har man haft en bred uppvisning av utbildningar och yrken under PRAO-perioder, arbetsmarknadskunskap, gymnasiemässa, elev för en dag samt yrkesbuffé med mera.

 – Från och med höstterminen 2016 har vi även satsat på ”Månadens yrke”, där man bjuder in personer som får berätta om deras arbete och utbildningsvägar. Vi är tacksamma över alla personer och företag som ställer upp och kommer till skolan och föreläser, avslutar EvaMaria Monell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om