Få barn att lägga sig i tid - omöjligt uppdrag

Det uppfattades av många snarare som ett aprilskämt, än ett reellt och allvarligt förslag, när det presenterades för första gången för några år sedan. Men nu får det stöd av allt fler.
-Det finns flera ingångsvinklar på det hela, säger Anders Lindh, (V), som nu lämnar in en motion till Kinda kommun om senarelagd skoltid för högstadieelever. Vi vill att kommunen ska undersöka saken och kanske gå i bräschen för hela Östergötland, inklusive gymnasieskolorna, där det passar ännu bättre.

För vissa kan det liknas vid tortyr att gå upp tidigt, menar forskare. Foto:Jessica Gow/TT

För vissa kan det liknas vid tortyr att gå upp tidigt, menar forskare. Foto:Jessica Gow/TT

Foto:

Kinda2017-01-30 06:47

Tankarna på en senare skoldag startade sedan forskare konstaterat att den biologiska inbyggda klockan hos oss människor förskjuts framåt och bakåt genom livets skeden.

-Det är exempelvis så, säger Anders Lindh, att en tioåring inte har något problem alls att gå upp vid halv sju på morgonen, eller vid sju. Men i och med puberteten ökar sömnbehovet till nio timmar per dygn, samtidigt som den bilogiska insomningstiden förskjuts två till tre timmar.

Forskning

Detta innebär i sin tur att det är nästan omöjligt för en tonåring att lägga sig så tidigt som skolans starttider kräver. Då drabbas de istället av kronisk sömnbrist.

-Detta gäller särskilt ungdomar i de övre tonåren. Så därför är frågan än mer aktuell för gymnasieskolorna i Linköping, och Allhamraskolan i Kisa. Men eftersom allt hör samman så tycker vi att det bör införas en senarelagd skoltid även på högstadiet i Kinda och för all del i andra kommuner i länet också.

Anders Lindh säger att det inte är han själv eller vänstern som i första hand eftersökt de här bakgrundsfaktana, utan han hänvisar till en rad forskare, bland annat Hans Teke, doktorand i utbildningsvetenskap vid Lunds universitet.

-Ungdomar i de övre tonåren, fortsätter Anders Lindh att berätta för vår tidning, är i allmänhet mer kvällsmänniskor och behöver sova till nio på morgonen för att fungera optimalt. Att tvinga en 18-åring att gå upp vid halv sju till sju på morgonen, är som att tvinga en 50-årig lärare att gå upp vid halv fem.

-Konsekvenserna är enligt Teke med flera, närmast att betrakta som tortyr, säger Anders Lindh.

Kollektivtrafiken

Men Anders Lindh vill även koppla ihop frågan med andra positiva saker.

-Vi vill att Kinda går i bräschen i ärendet. Och jag vill poängtera att detta inte är något partipolitiskt spörsmål. För bara någon vecka sedan motionerade centern i Linköping om samma sak.

-Alltså, jag minns ju mig själv när jag var yngre, hur eländigt det var att gå upp på morgnarna. Och det är ju så att killarna ligger efter tjejerna när det gäller prestationer. Kanske skulle detta kunna jämna ut det hela, för enligt mig är detta mer markant för pojkar.

Han pekar även på de åsikter Göran Gunnarsson (C), ordförande i trafiknämnden i Region Östergötland, fört fram, nämligen att en senare skoldag skulle förbättra kollektivtrafikens resandeström, och därmed öka chanserna att behålla busslinjer.

Och tvärtom försvåras skolgången för elever på landsbygden när linjer läggs ner. Skoldagarna blir längre och fler gymnasieelever kanske tvingas finna nya lösningar.

Gymnasieministern

Är det inga problem över huvudtaget kopplat till en senarelagd skoldag?

-Jag vill att kommunen ska undersöka saken med en ordentlig genomgång. Som jag kan se det bör det inte bli problem för lärarna. Istället för att förberedning, som idag sker på eftermiddagarna, kanske det till viss del kan ske på morgnarna.

-Skolmåltiderna sker redan idag vid olika tidpunkter, så det bör inte heller bli något problem, säger Anders Lindh.

Frågan om senarelagd skoldag har även diskuterats på riksplanet, men Aida Hadzialic (S), var inte särskilt imponerad av förslaget. Vid tiden för uttalandet var Hadzialic gymnasie- och kunskapsminister, men hon fick senare avgå efter ett uppmärksammat fall av rattfylleri.

Nytt statsråd inom området är Anna Ekström, och hon har enligt pressekreteraren Helena Paues inta tagit ställning till frågan ännu.

-Men jag förmodar att inställningen är densamma som Aida Hadzialics, nämligen att det är upp till gymnasieskolorna själva att bestämma.

Omöjligt uppprag

Forskaren Hans Teke har tidigare sagt att det är kontroversiellt att föreslå att elever ska börja senare eftersom det bryter mot traditionerna.

"Försök har ändå visat att när man skjuter fram skoltiden, från åtta till nio, så blir det mätbara förbättringar på en rad områden, bland annat prestationerna, närvaron, koffeinintaget minskar, liksom depressionerna."

-Det är ingen svår förändring att genomföra om bara viljan finns. Eter 25 årsåldern förändras den biologiska klockan igen, så det åter börjar bli mer naturligt att gå upp tidigare.

Anders Lindh igen:

-Vissa påstår att morgontrötthet bara handlar om dålig moral och det att bara är att lära barnet att lägga sig tid. Var en som har eller har haft tonårs barn vet att detta är en omöjlig uppgift.

Ett treårigt projekt vid University of Minnesota visade att när man flyttade fram en gymnasieskolas starttid så ökade närvaron, betygen förbättrades och trötthet, depression och konsumtion av koffeindrycker minskade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om