Faluröd slamfärg på Kisas nya brandstation

Nu börjar planerna på den nya räddningstationen i Kisa ta sig mer konkreta former. Arkitekten Fredriksson Arkitektkontor i Norrköping har presenterat en idéskiss på hur entrén skulle kunna komma att te sig och det kan också synes vara någon form av startskott. -Nu när överklagandet fallit så kan projektgruppen sätta igång på allvar och pengar finns ju anslagna till ändamålet. Men detta är bara en skiss, det måste betonas.

Gösta Gustavsson (M), ordförande MBR-nämnden Kinda. Foto: Alf Wesik

Gösta Gustavsson (M), ordförande MBR-nämnden Kinda. Foto: Alf Wesik

Foto:

Kinda2017-09-22 09:50

Den som säger så är Gösta Gustavsson (M), ordförande i miljö- bygg och räddningsnämnden i Kinda. Han har tagit del av skissen och tycker det ser bra ut, så här länge.

-Ja, det ser ju helt klart raffigt ut, säger han. Men nu måste vi, eller rättare sagt projektgruppen, gå vidare med att ta fram ett betydligt mer heltäckande underlag för upphandling.

Gustavsson medger att det varit en hel del orosmoment under arbetets gång, i form av flera olika förslag, ett överklagande från grannarna och nu senast en diskussion om huruvida den nya stationen skulle kunna förses med solceller för i runda tal ett par miljoner kronor.

-Den senare frågan ser jag kanske mer som en politisk markering att vi ska komma igång, samt att det skulle medföra en bra marknadsmässig fördel med denna energikälla. Men alla ska ha klart för sig att det fortfarande är lång avskrivningstid för liknande anläggningar.

-Men i det fall uträkningarna stämmer, och det får vi väl förutsätta, så ställer jag mig positivt till det hela.

Hela projektet är kostnadsberäknat till 53 miljoner kronor.

Viktig arbetsmiljö

Det är alltså Fredriksson Arkitektkontor i Norrköping och Mats Fredriksson själv som placerat sig vid ritbordet.

-Jag har haft hjälp av medarbetarna, arkitekterna Samuel Liljethörn och Felix Freudenthal Lotz, och vi ser fantastiska möjligheter med just detta projekt. Det handlar om en byggnad med två olika sidor, dels utseendet med en attraktiv personal- och konferensdel, dels funktionsdelen med tekniska ytor och tillgodoseende av en bra arbetsmiljö, säger Fredriksson till vår tidning.

Det har blivit allt mer aktuellt att se till just arbetsmiljön vid liknande anläggningar. Forskning visar att gruppen brandmän löper ökad risk att drabbas av vissa allvarliga sjukdomar, jämfört med andra yrkesgrupper.

-Detta formuleras i ett projekt som kan kallas Friska brandmän, säger Mats Fredriksson. Se bara på Söderköping som fick ny räddningsstation för bara några år sedan, de ligger inte alls lika långt framme som vi kommer att göra i Kisa.

Nybyggnation

Han nämner bland annat den skadliga röklukten. Här skapas ett system där brandmännen tar av sig rökskadade kläder i ett rum, lägger in dem i tvättmaskiner genom en lucka och tar ut sedan dem i ett annat. Det finns en hel manual som ska följas.

-Det finns säkert någon station som följer manualen, det vet jag inte, men vi komemr att ligga långt framme, kanske längst framme i landet.

Så det var rätt att bygga nytt, istället för att renovera den gamla?

-Ja, det hade definitivt blivit svårare och bra mycket dyrare.

Falurött

Hur har ni tänkt i övrigt, rent arkitektoniskt?

-En utmaning har varit att skapa en lockande entré eftersom det även ska innerymmas personal- och konferensdel. Vi planerar stationen i två avdelningar, dels en attraktiv del mot gatan, med sågtandat tak för solceller, med träväggar målade med räd slamfärg för traditionens skull, och så en mer teknisk avdelning på baksidan, med stora portar för utryckningsfordon och liknande.

Det finns ingen risk för krockar alltså, mellan besökare och personalbilar och brandbilar.

Faluröd, med sågtandat tak klädda med solceller, en första skiss på hur entrén till nya räddningstationen kan utformas. Ritning: Fredrikssons arkitektkontor AB.
Faluröd, med sågtandat tak klädda med solceller, en första skiss på hur entrén till nya räddningstationen kan utformas. Ritning: Fredrikssons arkitektkontor AB.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om