Får kritik för sina rutiner

Kommunen bör underlätta rekryteringen av deltidsbrandmän och förbättra förutsättningarna för kvinnor att anställas. Det är några av slutsatserna efter länsstyrelsens tillsyn av Kindas räddningstjänst.

Kommunen bör underlätta rekryteringen av deltidsbrandmän. Det, och mer, konstaterar Länsstyrelsen Östergötland efter deras tillsyn av Kindas räddningstjänst.

Kommunen bör underlätta rekryteringen av deltidsbrandmän. Det, och mer, konstaterar Länsstyrelsen Östergötland efter deras tillsyn av Kindas räddningstjänst.

Foto: Dennis Petersson

KINDA2019-07-03 10:00

Det var i början av maj tidigare i år som Länsstyrelsen Östergötland, i form av bland andra försvarsdirektör Jenny Knuthammar, var på besök i Kinda. Med grund i lagen om skydd mot olyckor genomför myndigheten vartannat år en tillsyn av landets kommuner för att se till att lagen, med tillhörande föreskrifter, efterföljs. Efter årets besök kan länsstyrelsen konstatera att kommunen uppfyller nästintill alla krav, men inte alla.

"Utifrån genomförd tillsyn kan kommunen inte undgå kritik avseende brister vad gäller rutiner att rapportera in till länsstyrelsen efter händelser där miljön skadats och brister i uppföljning av uppsatta mål till nämnd", skriver myndigheten i sitt beslut och meddelar att de vill ha en redovisning av åtgärder senast den 1 september.

– Nu kommer verksamheten få visa hur de tänker komma till rätta med de saker som länsstyrelsen påpekat. Sedan får vi se om det krävs politiska beslut och prioriteringar eller om de löser det inom befintlig verksamhet, förklarar samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L).

Utöver bristerna anser länsstyrelsen att kommunen också bör underlätta rekryteringen av deltidsbrandmän, bland annat genom att på ett tydligare sätt uppmuntra att yrket kan kombineras med andra arbeten inom offentlig sektor. Dessutom uppmanas kommunen att förbättra förutsättningarna för kvinnor att anställas inom räddningstjänsten och gå vidare med sina planer om ett samarbete med RTÖG.

– Länsstyrelsens beslut känns okej och jag tycker att det tyder på att vi har en bra räddningstjänst som fungerar. Precis som att de privata aktörerna ger sina medarbetare en möjlighet att vara deltidsbrandmän tycker jag att det är en självklarhet att även vi gör det. Jag tror inte att vi behöver göra mer för att underlätta den möjligheten utan snarare göra mer för att väcka intresset och öka kunskapen, menar kommunalrådet Conny Forsberg (S) och fortsätter:

– Som jag har förstått det ligger mycket av problematiken, när det gäller anställandet av kvinnliga brandmän, i att det inte finns några separata omklädningsrum i dagsläget. I en kommande räddningsstation är det planerat för detta och det är ju definitivt ett sätt att underlätta.

Det råder väl en viss osäkerhet när en räddningsstation kan bli verklighet?

– Nej, det tycker jag inte, även om det inte finns någon fastställd tidsplan. Beslutet är ju taget och jag förutsätter att en ny räddningsstation byggs enligt plan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!