Det var en idé som Emil Thuresson gått och tänkt på i flera år, att visa upp de gamla lasarettsföremålen och berätta om Kisa sjukvårds historia.
– Det finns så väldigt mycket föremål i källarförråd, och jag ville ta tillvara på det som man kan samla upp och visa upp, berättar Emil Thuresson.
Idén delade han tillsammans med sin far Tommy Thuresson och det hela resulterade i denna lokalhistoriska utställning där besökarna får ta del av utvecklingen av sjukvården i Kisa. Historien om lasarettet och föremål från bland bland annat dess operationssal och mottagning finns att se på utställningen.
– De ska inte ligga i kartonger i källaren, vi vill visa att vi har haft ett länslasarett här i Kisa, berättar Tommy Thuresson.
Utställningen infaller samtidigt som lasarettet fyller 140 år och Danbomsgården 60 år, men det infaller även samtidigt som ett annat firande. Familjen Thuresson har nämligen haft 100 yrkesverksamma år inom sjukvården i Kisa som vaktmästare.
– Jag har jobbat på Dansbomsgården i 41 år och tillhör tredje generationen som jobbar här, farfar och pappa var innan mig, berättar Tommy Thuresson.
Emil fortsätter:
– Det är kul att uppmärksamma det också. Genom den här utställningen kan man också se förändringar i sjukvården och hur arbetsuppgifterna har grenat ut sig till att idag bli specifika.
Intresset under vernissagen var stort och har redan säkrat en plats på hembygdsgården i Kisa, där utvalda delar av utställningen kommer att visas upp.
Under sitt välkomsttal talade far och son varmt i lokalhistorien och Emil Thuresson uppmanade besökarna att skriva ner egna minnen i från lasarettet i Kisa:
– Det är ett kollektivt arbete att tillsammans minnas det förflutna.