Nu har Horntjejen Pernilla Lindén studerat i 14 år och i juni försvarade hon sin doktorsavhandling. När hon nu promoveras den 3 oktober avslutar hon en resa som hon aldrig riktigt anade.
- Om jag vid början av studierna hade fått frågan om jag skulle doktorera hade jag inte vetat vad det var. Det jag har upptäckt, och som jag tycker är ganska intressant, är att det egentligen inte är så noga vad du gör, bara du tar tillfällena när de dyker upp. Från att jag började intressera mig av trädgård på gymnasiet har allt bara utvecklat sig till där jag är i dag, säger Pernilla Lindén.
Det är på UPSC, Umeå Plant Science Center, som Pernilla Lindén under fem års tid doktorerat. Hon har försökt att utveckla en metod för att mäta kolatomens flöde i små molekyler hos en växt.
Hon hann med att mäta 40 000 av dessa molekyler, som kallas metaboliter, och totalt det finns totalt cirka 200 000.
Målet med forskningen var att försöka förstå var och hur växten bestämmer sig vad de ska använda varje enskild kolatom till, slutsatsen blev att det i praktiken näst intill är omöjligt.
- Allt går ju ut på att bättre förstå hur växter och träd fungerar. De är ju lite mer komplicerade än vi människor i och med att de måste lösa alla problem på en och samma plats. Blir vi kalla så tar vi ju oss bara till ett ställe där temperaturen är högre eller tar på oss en tröja, trädet däremot måste fixa problemet på plats med hjälp av kemi. Att vara forskare är lite som att lägga ett pussel, de bitar du själv lägger drar förhoppningsvis någon annan nytta av och steg för steg samarbetar vi för att förstå hur allt fungerar, säger Lindén.
Läs hela artikeln i onsdagens papperstidning!
Färdig - efter 14 års studier
Först var det naturbruk och trädgård som gällde, sedan gick flyttlasset till London för ett år som au-pair. Av en slump blev det ett basår på Karlstad universitet och sedan vidare studier som civilingenjör i Umeå.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!