Färre villainbrott i Östergötland under 2016

Under 2016 anmäldes 264 villainbrott i Östergötlands län, vilket är en minskning med 19 procent sedan 1996. För 2016 hamnar länet på sjuttonde plats i riket i antalet inbrott i relation till antalet småhus. Då drabbades 0,28 procent av länets småhus av inbrott. Rikssnittet var 0,67 procent, visar en rapport från Villaägarnas Riksförbund.

Kinda2017-05-17 06:50

Färre villainbrott i Östergötland under 2016

Flest villainbrott under 2016 polisanmäldes i Norrköping och Linköping. I förhållande till antalet småhus löper dock den som bor i Boxholm, Vadstena och Ödeshög störst risk medan Åtvidaberg tillhör landets bästa kommuner.

- Bland länets kommuner låg Boxholm inte långt från riksgenomsnittet. Där drabbades 0,64 procent av småhusen av inbrott. Det borde vara en väckarklocka för både småhusägarna, polisen och kommunerna, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund.

I Kinda polisanmäldes fyra villainbrott under förra året eller 0,12 procent av småhusen i kommunen. Motsvarande siffror för Ydre var fem anmälda villainbrott eller 0,33 procent av småhusen.

- Att drabbas av inbrott är integritetskränkande och något småhusägare är särskilt oroliga för.Polisen och kommunerna behöver ta gemensamma krafttag och prioritera det brottsförebyggande arbetet. Dessutom behöver fler inbrottstjuvar sättas fast. Vi måste vara beredda att lyfta på alla stenar för att bryta trenden varaktigt, säger Lena Södersten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om