Författaren Siri Gustafsson: "Svalsjö en ljuvlig plats"

Hon delar intresset för hästar med sin huvudperson Rose-Marie. Nu släpper Siri Gustafsson en ny bok i serien "Kalla mig Rosemary" – som utspelar sig i Svalsjö. Fler delar i serien är på gång, även om det kan dröja.

Siri Gustafsson. Fotot är från ett tidigare tillfälle.

Siri Gustafsson. Fotot är från ett tidigare tillfälle.

Foto: Samuel Josefsson

KINDA2023-11-09 08:54

Siri Gustafssons bor i Södra Vi, men hennes andra bok "Stjärnorna faller i natten" utspelar sig i Svalsjö. Den släpps den 25 november.

– Jag bodde där ett antal år som barn och ung och minns långa ridturer och varma sommardagar. Jag ville se byn genom min huvudkaraktär Rose-Maries ögon, säger Siri.

– Jag och Rose-Marie är olika på många sätt. Men kärleken för hästar har vi gemensamt. 

undefined
Siri Gustafsson. Fotot är från ett tidigare tillfälle.

Att skriva en uppföljare är på ett sätt lättare än att skriva den första boken, tycker hon.

– Då känner jag redan mina karaktärer. Samtidigt är det knepigt att veta hur mycket jag ska repetera från första boken. Jag vill att läsarens minne ska friskas upp, utan att bli uttråkad. Det ska vara möjligt att läsa boken utan att ha läst den första i serien. Det är mycket värt att ha hjälp från förläggare och redaktör.

undefined
Första boken i serien "Kalla mig Rose-Mary" heter "Det fladdrar till i en tyllgardin" och kom ut den 21 juni i år. Andra boken "Stjärnorna faller i natten" kommer ut den 25 november.

Att få negativ kritik om något som hon skrivit har Siri blivit bättre på att hantera.

– Alla kan inte gilla allt, läsare är olika! Jag försöker fokusera på att glädjas åt det fantastiska i att det finns en hel del människor som gillar mina böcker.

Inför boksläppet känns det "fruktansvärt och underbart".

– Det är alltid pirrigt.

Hon har en tredje och avslutande del i huvudet, men den dröjer. Nästa år har Siri andra projekt på gång.

Till de som vill bli författare har Siri följande råd:

– Ha roligt! Lek dig fram till din egen stil. Och ha tålamod, det kan ta tid att skriva ett manus, det blir många timmar framför datorn. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!