Festival på Värgårdsskolan för Kimilili

Efter ett ungdomsutbyte mellan Kisa och Kimilili i Kenya kom eleverna hem med en ny verklighet. 2002 startade dåvarande elevrådsordförande på Värgårdsskolan en ekonomisk insamling till detta område. En insamling som sedan blivit en tradition på Värgårdsskolan.

Eleverna fixar själva sina stationer och dess innehåll för att locka flest kunder. 9D grillade hamburgare.

Eleverna fixar själva sina stationer och dess innehåll för att locka flest kunder. 9D grillade hamburgare.

Foto:

Kinda2017-06-15 14:43

Redan under 1998 startades ett samarbete mell an Kisa och Kimilili i Kenya. Det var mycket kontakt mellan orterna och ett ungdomsutbyte blev till, där man fick besöka varandra.

Efter att tidigare elevrådsordförande kom hem efter sitt besök hade hon en ny verklighet med sig i bagaget. Där såg de föräldralösa barn springa själva på gatorna utan någon trygghet.

2002 startade hon en ekonomisk insamling för att underlätta för dessa barn i Kimilili. Detta är något som sedan blivit en tradition på Värgårdsskolan i Kisa. Under tisdagskvällen ägde årets Värgårdsfestival rum med elevernas egna inslag för att locka kunder till just deras station.

På skolområdet fanns grillade hamburgare, ponnyridning, bollkastning, fiskedamm, ansiktsmålning med mycket mera. Inne i samlingslokalen Kuben underhöll eleverna som går högstadiets inriktning "musikprofil", där de årskursvis bjöd på många bra framträdanden både i grupper och solo.

I Kuben hälsade också svenska Mount Elgonföreningens ordförande Erik Björklund tillsammans med föreningens kassör Majlis Johansson. Även var åsnan Hagar med fram på scenen.

Erik Björklund kom tidigt i kontakt med området i Kenya efter att ha varit där på en kurs 1983.

- Väl hemma så blev det mer och mer kontakt med de boende där och 1986 bildades föreningen för att genom olika insamlingar kunna hjälpa dem med diverse saker för att få ett bättre liv, berättade Björklund. Även så är det bra med en konkret plats att besöka då man lättare ser framgångarna för sitt arbete.

Erik Björklund och frun Gull Björklund fick för 30 år sedan en son, Gustaf. Det visade sig att denna gosse hade en extra kromosom. Gustaf Björklund växte upp till den man han är idag med egen lägenhet och kör moped till och från arbetet.

I Sverige är det inte något annorlunda med Downs syndrom, fast under Björklunds besök i Kimilili märktes aldrig dessa barn.

Uppskattat arbete

Det verkade som om man gömde undan dessa barn från samhället. Detta är också något som uppmärksammas i projektet mellan länderna.

Gustaf Björklund har själv varit med under några resor till Kenya och blivit allt mer kompis med barnen där. 2006 invigdes Gustafs barnhem i Kimilili där 30 föräldralösa barn idag har sitt hem.

- Barnen kommer dit mellan fyra till fem års ålder och sedan är det föreningen som sörjer för deras väl och ve, informerade Erik Björklund. Vårt mål är att hjälpa dem på traven så att de har möjlighet att söka in på någon gymnasieutbildning.

- Dessa kvällar med elevernas insatser samt det dagsverke som de deltog i för någon dag sedan är ett uppskattat inslag både genom deras handling och för pengarna som de lyckas få ihop till svenska Mount Elgonföreningen.

De båda elevaktiviteterna brukar samla in omkring 50 000 till 60 000 kronor till föreningen.

Värgårdsfestivalen, eller internationella kvällen lockar många besökare. En kväll där inkomsterna går till svenska Mount Elgonföreningen och Kimilili. Foto: Morgan Karlsson
Värgårdsfestivalen, eller internationella kvällen lockar många besökare. En kväll där inkomsterna går till svenska Mount Elgonföreningen och Kimilili. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om