Fick rätt diagnos - efter 14 år

Problemen började när Linnea Thuresson blev tonåring. Hon fick kraftiga migränattacker och drabbades av ledvärk. Sjukvården viftade bort problemet och skrev ut tabletter på löpande band. Nu - 14 år senare - har Linnea äntligen fått rätt diagnos: Ehlers-Danlos Syndrom. En jobbig och ovanlig bindvävssjukdom som påverkar leder, hud och blodkärl. - Tyvärr är okunskapen om den här sjukdomen stor. Men det som retar mig mest är läkarnas inställning. Genom åren har jag blivit väldigt illa bemött.

Linnea Thuresson vill att både läkare och allmänheten ska lära sig mer om Ehlers-Danlos Syndrom.

Linnea Thuresson vill att både läkare och allmänheten ska lära sig mer om Ehlers-Danlos Syndrom.

Foto:

Kinda2012-12-13 07:43

På ytan är Linnea Thuresson en helt vanlig tjej. Hon är 29 år gammal, studerar socialpsykiatri och jobbar extra på ett äldreboende. Det som skiljer henne från mängden är sjukdomen Ehlers-Danlos Syndrom (EDS).

Duktig på karate
Enligt en kartläggning som socialstyrelsen lät göra 1996-2000 drabbas en av tiotusen personer. Samtidigt ska det sägas att mörkertalet lär vara stort. Ehlers-Danlos Syndrom är nämligen en svårdiagnostiserad sjukdom. Något som Linnea Thuresson har fått erfara.
Problemen började i slutet av 90-talet. Som nybliven tonåring fick Linnea Thuresson kraftiga migränattacker. Vissa veckor var hon hemma flera dagar från skolan.
- Det var jobbigt. Folk i omgivningen sa: "det är bara huvudvärk, ta dig i kragen".
13 år gammal började Linnea träna karate. Först i Kisa, sedan i Linköping.
Hon var duktig.
På meritlistan finns fyra riksmästerskapsguld och ett brons vid en Europatävling, samt en del landslagsuppdrag. Men hon stördes av migränattackerna. Den hårda träningen medförde även ledproblem.
- Jag kände ju att min kropp inte fungerade som den skulle.
Vad sa läkarna?
- Att det bara var vanlig migrän. De skrev ut tabletter i mängder. Om det är något jag har lärt mig under åren så är det att läkarna gärna skriver ut tabletter.
- Vad gäller ledvärken skickades jag runt till olika läkare och sjukgymnaster. Ingen förstod vad det berodde på. Röntgen visade att ingenting var trasigt.
2004 flyttade Linnea Thuresson till Falun. Då var hon 21 år gammal. Tiden i Dalarna bestod av både upp- och nedgångar.
Det positiva: nya vänner, utbildning och så småningom jobb inom vården.
- Jag trivdes otroligt bra när jag arbetade på lasarettet i Falun.
Det negativa: återkommande sjukskrivningar på grund av ledproblem. Ryggen, höfterna och knäna klarade inte några längre arbetspass. 2006 la Linnea av med karaten.
- Jag skickades framåt tillbaka. Det var läkarbesök, röntgen, sjukgymnaster och nya tabletter.
Ingenting hjälpte.
Istället ansågs Linnea vara deprimerad.
- Men så var det inte. Jag var inte i behov av några antidepressiva tabletter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om