Fina Kättilstad öppnas åter

Nu gnistrar korset på kyrktornet som aldrig förr och de fantastiska takmålningarna går att se i all sin färgprakt. Kättilstad kyrka har fått en rejäl ansiktslyftning och på söndag öppnas den åter efter ett års stängning.

Kyrkvärd Margareta Johansson.

Kyrkvärd Margareta Johansson.

Foto:

Kinda2008-06-14 04:05


Kättilstad kyrka har ett rätt underbart läge. Från kullen har man en vidunderlig utsikt över fågelsjön Striern, den bördiga slättbygden och skogen och bergen i bakgrunden.
Ja, Kättilstad är ju en väldigt stor socken som sträcker sig ända till kommungränsen mot Åtvidaberg. Det vet Margareta Johansson, kyrkvärd och medlem av kyrkorådet, som själv bor i Vena med Åtvidaberg som postadress.

Smutsig inuti
Hon tar emot vid Kättilstad kyrka för att berätta om den stora renoveringen som nu nästan är avslutad.
- Det var ju så att kyrkan var smutsig inuti och plåttaket var så dåligt så plåtarna började resa sig, berättar Margareta.
Det handlar om en renovering för omkring tre miljoner kronor. En stor del som bidrag från stiftets fonder.

Inte koppar
Plåttaket lades av Björkfors Plåt och var färdigt redan hösten 2006. Så småningom ska det målas svart men man måste först vänta några år.
Men hade det inte varit bättre med koppartak? Kanske. Men för att få bidrag måste man renovera historiskt riktigt och då ska det vara plåttak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om