Fler elever väljer bort Kinda

Det här läsåret är det 32 elever som har valt bort grundskolan i Kinda. Det kostar kommunen omkring 2,5 miljoner kronor.

Kinda2012-03-01 07:44

- Att elever väljer att studera i en annan kommun kommer vi aldrig ifrån. Däremot är det lite väl mycket med 32 stycken, säger Agneta Gatel, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.
Det handlar om så kallade interkommunala elever. Det är helt enkelt elever, som trots att de bor i Kinda, väljer en annan kommun.

Nära gränsen
Ofta finns det en naturlig förklaring till det valet, säger Gatel.
- I vissa fall behövs det speciella behov som vi inte kan tillgodose. Då är det i regel Linköping som gäller. För vissa elever är det mer praktiskt att studera i en annan kommun, exempelvis om man bor nära gränsen till Åtvidaberg.
- En tredje förklaring är att eleven vill gå på en specialskola.

Kraftig ökning
År 2009 hade Kinda kommun 19 interkommunala elever. Därefter har den siffran stigit kraftigt, åtminstone procentuellt. Nu är det 32 elever som går i grundskolan utanför Kindas gränser.
För varje interkommunal elev får kommunen betala cirka 80 000 kronor per läsår. Med andra ord har kostnaden stigit med omkring en miljon kronor sedan 2009.
- Vi respekterar förstås varje elevs val. Samtidigt hoppas jag att vi kan vända den här trenden så fort som möjligt, säger Agneta Gatel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om