Med kikaren i högsta hugg tar Pär Johansson sikte mot ett skogsområde i de södra delarna av kommunen. Hack i häl följer vår tidning den pensionerade skogstjänstemannen som känner till Kindaskogarna utan och innan. Han vill visa upp ett område där alla tallar, på en tre hektar nygallrad yta, blivit angripna av skadegöraren, den röda tallstekelns larv. Aldrig tidigare har Kisabon sett ett så stort angrepp i skogarna och nu vill han väcka uppmärksamhet kring skadorna.
– Det var redan den 15:e maj, när jag var och badade vid Föllingen, som jag såg det första angreppet, det är ovanligt tidigt. Jag har aldrig tidigare sett så mycket skadegörelse som vid den fastighet som vi befinner oss vid just nu. Förr kan jag inte minnas särskilt många angrepp alls. Annars, för en tre till fyra år sedan, hade vi ganska stora angrepp, men då var det lite mer söderut, berättar Pär Johansson.
Den senaste tidens värme har gjort att väderleken gynnat många insekter, så även den röda tallstekeln. Det som händer är att larven äter upp tallens fjolårsbarr, tillika näringsproducenter, vilket gör att tallen får mindre möjligheter att växa. Detta leder i sin tur till en minskad avkastning och en förlust för skogsägarna.
– Man kanske inte känner till skadorna, skogsägarna kanske inte varit ute i sina bestånd under de senaste två till tre veckorna. Därför känner jag att det är viktigt att sprida det här, de behöver känna till vad som händer så att de inte blir chockade när de kommer ut, menar Johansson.
Den tidigare skogstjänstemannen förklarar också att årsbarren kan ligga illa till ifall en annan skadegörare, nämligen märgborren, får ett gynnsamt år. Då kan många tallar i värsta fall stryka med, men att det skulle ske tror Pär Johansson är ytterst osannolikt.
– Det är inte så lätt att göra något åt det tyvärr, utan det är bara att låta naturen sköta sig själv. Med fler larver blir det ju mer mat åt fåglarna, så man får försöka att hitta något positivt med det hela, berättar skogsexperten och avslutar:
– Vill man gå ut och se om det egna beståndet är angripet är det bara att kolla på tallarna. De saknar helt enkelt fjolårsbarr i större eller mindre omfattning och det syns tydligt.