Flera synpunkter på ny kulturplan

Kinda kommun har haft en arbetsgrupp i region Östergötlands kulturplan för 2020-2023. Planen som ligger till grund för Kulturrådets fördelning av statliga medel bör behandlas ytterligare menar samhällsbyggnadsnämnden som har lämnat flera synpunkter i sin remiss.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L).

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L).

Foto: Dennis Petersson

KINDA2019-09-02 22:00

– Vi har sett att många mycket viktiga frågor bör belysas och behandlas ytterligare i planen, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L).

Enheten för kultur på Region Östergötland har tagit fram ett förslag till Kulturplan för Östergötland 2020-2023. Kulturplanen är ett dokument som i samlad form beskriver de politiska ambitionerna för den regionala kulturverksamheten de närmaste fyra åren.

Samhällsbyggnadsnämnden har genom en arbetsgrupp bestående av Hans Måhagen (S), Johan Henriksson (L) och Kristina Strid (V) lämnat ett yttrande som innehåller både ris och ros.

Gruppen skriver i yttrandet att Kulturplanen generellt är väl genomarbetat med en gedigen och bred förankringsprocess hos såväl tjänstemän, politiker och kulturutövare i regionens kommuner men att planen i många delar är mer kartläggande än framåtsyftande och nytänkande.

Vidare menar arbetsgruppen att texten i vissa delar är svårläst och att vissa meningar är svåra att förstå även för de som har svenska som modermål, samtidigt som det framgår att ett prioriterat område i kulturplanen är att nå ut med kulturen till människor med annan bakgrund än svensk och till personer med funktionsvariation.

Ytterligare en synpunkt är att man vill har ett tydligare avsnitt som fångar upp och förstår ungdomars kulturutryck bör ingå i kulturplanen och även spel och spelkultur som en av Sveriges största ungdomsförbund, Swerok arbetar med. När det gäller äldre vill man att kulturen får en tydligare roll i planen, då kultur för äldre inte bara är en hälsofråga, den har också ett samhällsekonomiskt perspektiv då den kan leda till en förbättrad hälsa både fysiskt och psykiskt.

– Det är viktiga frågor som behöver belysas och behandlas ytterligare när det gäller ungdomars och äldres roll och möjlighet till utövande och användande av kultur, säger Mikael Österling.

Nämnden pekar även på att kulturplanen bör innehålla en tydligare koppling till Agenda 2030 och de globala målen.

– En annan mycket viktig fråga handlar om vikten av kultur till landsbygden och mindre orter genom regionala satsningar. Vi ser fram emot att fortsätta dialogen med Regionen om Kulturplanen och påverka dess innehåll, avslutar Mikael Österling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!