Flera vargobservationer i Ydre

Under några månader har flera personer runt om i Ydre observerat något som de bedömt vara varg. Under kvällen den 28 juni var det dags igen. Denna gång lyckades observatörerna filma och fotografera vargen från bilen.

Vargobservation från Ydre. Länsstyrelsen tar tacksamt emot flera rapporter.

Vargobservation från Ydre. Länsstyrelsen tar tacksamt emot flera rapporter.

Foto:

Kinda2017-07-05 05:00

Flera lokala observationer om varg har hörts runt om i Ydre. Asby och även sträckningen mot Hestra samt runt Norra Vi. Vid 20 tiden den 28 juni lyckades några som kom åkandes i sin bil att fotografera och filma vargen.

De uppger att den var oskygg och befann sig runt bilen och kringliggande skogsområde under många minuter.

– Den var väldigt nära bilen flera gånger, vi blev ju lite överraskade av både synen och dess beteende, berättade en av de som lyckades se vargen vid vägsträckningen mellan Nästången och Visskvarn.

Lämna gärna observationer

Bilderna och filmen har tidningen fått ta del av, och materialet är visat för Conny Johansson, Länsstyrelsens kvalitetssäkrare på rovdjur. Materialet var mycket uppskattat och värdefullt för Länsstyrelsen.

– Jag kan inte utesluta att det är en varg, berättade han. Vi har fått in flera bekräftade observationer från smålandssidan under ett tag nu och i höstas kom det in rapporter från just Asby och Norra Vi också, fast ingen av dessa är bekräftade.

– Det oskygga beteendet beror på att det säkerligen rör sig om ett ungt djur. På bilden syns även några fläckar i pälsen, dessa beror på att de byter till sommarpäls nu, förklarade Conny Johansson vidare.

– Vi har däremot inte fått in några anmälningar till Länsstyrelsen om att den har försökt att ta något tamdjur ännu, avslutar Johansson och flikar in att om någon mer ser detta djur så tar Länsstyrelsen gärna emot rapporter och observationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om