Flest politikeravhopp i länet

Kinda kommun har flest politikeravhopp i hela länet. Det visar en kartläggning som vår tidning har gjort. Sedan valet 2010 är det sex ordinarie ledamöter som har lämnat fullmäktige.

Kinda2012-03-10 05:07

Solveig Danielsson (KD).
Åke Almqvist (M).
Marie Egerborn (S).
Karin Ekholm (C).
Markus Hall (MP).
Ann Hultén (S).
Än så länge är det sex Kindapolitiker som har lämnat fullmäktige - trots att det återstår drygt 31 månader av den nuvarande mandatperioden. Den största anledningen till avhoppen är tidsbrist.

Ovanligt många
Det är knappast något nytt att lokalpolitiker lämnar sina uppdrag i förtid. Men i Kinda kommun är avhoppen ovanligt många.
Vår tidning har ringt runt till samtliga kommuner i Östergötland. Kartläggningen visar att Kinda har störst omsättning på politiker.
Visserligen har det varit fler avhopp i Motala och Norrköping - men de har också fler platser i fullmäktige. Procentuellt är det ingen annan kommun som når upp i Kindas nivå (17 procent).
Nå, Eddie Näsström (M), ordförande i Kindas fullmäktige, tror du att det finns någon förklaring eller är det bara tillfälligheter?
- Ser man på fall för fall så känns det mest som tillfälligheter. Vi har i alla fall inget virus i fullmäktige.

"Tråkigt..."
Näsström beklagar att så pass många har lämnat fullmäktige.
- Det är naturligtvis inte bra. Framför allt är det tråkigt när unga, duktiga politiker lämnar på grund av tidsbrist. Ta Markus Hall, till exempel. Det är en intelligent kille, så det är synd att han har lämnat. Samtidigt förstår jag att det är svårt att kombinera företag och familjeliv med politiken. Jag upplevde själv den problematiken när jag jobbade.
Hur ska ni minska politikeravhoppen?
- Delvis måste vi fundera kring hur vi kan underlätta för våra politiker. Personligen kan jag tycka att det är lite väl många möten. Som ett alternativ skulle vi kunna använda oss av nätet för att diskutera vissa frågor. Då tror jag att det politiska arbetet skulle bli mer effektivt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om